Eiropas Savienības transporta komisāre Adina Valeana paziņojusi, ka arodbiedrības pieprasa no lidsabiedrībām detalizētu skaidrojumu, kādēļ tās paaugstinājušas pasažieru pārvadājumu tarifus par teju 30%. Turklāt - tieši karstākajā atvaļinājumu sezonas laikā. Iemesls noteikti nevarēja būt izmaksu pieaugums, jo rudenī lidsabiedrības lepni paziņoja par rekordlieliem peļņas rādītājiem. Visticamāk - tik liels biļešu cenu pieaugums saistāms ar biznesu - ar aviokompāniju vēlmi izdabāt akcionāriem.

Protams, Eiropas Komisija nedrīkst diktēt lidsabiedrībām cenu politiku un to, kā paaugstināt aviopārvadājumu tarifus. Brīvais tirgus ļauj pārvadātājiem pašiem kontrolēt cenas, kā arī atvērt un slēgt maršrutus. Briselē gan lielākās bažas ir par to, ka augstie tarifi var ietekmēt Eiropas Savienības ārējos reģionos, kā salas vai izolētās teritorijas, kas ir atkarīgas no aviācijas, kas ir galvenais veids, kā sasniegt pārējo pasauli.

Valeana paziņoja "Financial Times", ka lidsabiedrībām ir jāskaidro ierēdņiem, kas tieši notiek tirgū. Šis jautājums jau radīja zināmu ažiotāžu Eiropas Parlamentā, kur oktobrī tika prezentēts pētījums, kurā secināts, ka šajā vasarā aviobiļetes bija par vidēji 20-30% dārgākas nekā 2019. gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X