Sji un Baidens runāšot par globālo mieru un attīstību, paziņo Pekina

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas un ASV prezidenti Sji Dzjiņpins un Džo Baidens.
Ķīnas un ASV prezidenti Sji Dzjiņpins un Džo Baidens. Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas un ASV prezidenti Sji Dzjiņpins un Džo Baidens tikšanās laikā šonedēļ Sanfrancisko runās par "globālo mieru un attīstību", pirmdien paziņoja Pekina.

"Abu valstu vadītāji detalizēti runās par stratēģiskiem, vispārīgiem un virzības jautājumiem, kas saistīti ar Ķīnas un ASV attiecībām, kā arī par svarīgākajiem jautājumiem saistībā ar mieru un attīstību pasaulē," žurnālistiem sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Mao Nina.

"Ķīna nebaidās no konkurences, bet mēs iebilstam pret to, ka Ķīnas un ASV attiecības tiek definētas kā konkurence," viņa piebilda.

Baidena un Sji pirmā tikšanās gandrīz gada laikā notiks šonedēļ APEC samita laikā Kalifornijā.

Abi līderi apspriedīs virkni divpusēju, reģionālu un globālu jautājumu, kā arī veidus, kā "atbildīgi pārvaldīt konkurenci", sacīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra.

Sji un Baidena samits notiks pēc vairākām pēdējo mēnešu laikā notikušajām augsta līmeņa amatpersonu tikšanās reizēm Pekinā, Vašingtonā un citviet, taču šī būs abu līderu pirmā tikšanās kopš 2022.gada novembra, kad viņi tikās Bali G20 samita laikā.

Trešdien plānotās tikšanās mērķis ir "stabilizēt" attiecības, kas kopš tā laika ir nonākušas dziļā sasalumā, sacīja augsta ranga ASV amatpersona, vienlaikus brīdinot, ka nav gaidāmi būtiski rezultāti.

Mao pirmdien aicināja ASV "nopietni respektēt Ķīnas pamatotās bažas un likumīgās attīstības tiesības, nevis tikai uzsvērt savas bažas, kaitējot Ķīnas interesēm".

"Ķīna necenšas mainīt ASV, un arī ASV nevajadzētu censties veidot vai mainīt Ķīnu," viņa piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu