Aizvadītajā nedēļā Latvijā strauji pieauga elektroenerģijas vidējā cena (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 73% un bija 100,63 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas palielinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Visās Baltijas valstīs nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 100,63 eiro par MWh, kas vienoti kāpa par 73%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Vienlaikus "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena pieauga par 69%, sasniedzot vidēji 72,56 eiro par MWh.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Polijā bija 90,96 eiro par MWh, Vācijā - 92,51 eiro par MWh, bet Nīderlandē nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 95,54 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu kāpumu galvenokārt veicināja zemāka vēja izstrāde, kas Ziemeļvalstīs kritās par 50%, un Baltijā saruka par 48%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Turklāt nokrišņu daudzuma samazinājums Ziemeļvalstīs ietekmēja ūdens pieteces un hidrorezervuāru aizpildījuma lejupslīdi reģionā. Tikmēr enerģijas plūsmas uz Baltiju bija bez ievērojamām izmaiņām, pieaugot tikai par 3% pret iepriekšējās nedēļas datiem.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8447 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9025 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 2% līdz 530 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 1% mazāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 129 GWh. Igaunijā patēriņš samazinājās straujāk - par 5% līdz 162 GWh. Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 239 GWh jeb par 9% lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 5%, un kopā tika saražotas 269 GWh. Tikmēr Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 12% līdz 76 GWh. Igaunijā izstrāde kāpa par 25% līdz 91 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana bija par 29% mazāka nekā nedēļu iepriekš jeb 102 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 59%, Igaunijā - 56%, bet Lietuvā - 43%. Baltijas valstīs tika saražots 51% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu