Noskaties Uz Somiju novirzītie migranti pēc robežas slēgšanas iestrēguši Krievijas pierobežas zonā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vairāk nekā 30 trešo valstu valstspiederīgie, kas mēģināja nokļūt no Krievijas uz Somiju, pēc neveiksmīga mēģinājuma šķērsot robežu iestrēguši Krievijas pierobežas zonā, vēsta RBC. 

Somija naktī uz sestdienu slēdza četrus robežšķērsošanas punktus ar Krieviju valsts dienvidaustrumos, jo strauji pieauga patvēruma meklētāju skaits no tādām valstīm kā Sīrija, Irāka, Pakistāna un Somālija.

Somijas varasiestādes apgalvo, ka Krievija tieši veicina migrantu pieplūdumu, bet Maskava šo apgalvojumu noliedz.

Pēdējās 24 stundās pirms robežšķērsošanas vietu slēgšanas Somijas pierobežā patvērumu ES lūdza rekordliels skaits - 220 cilvēki (163 no tiem patvērumu lūdza tagad slēgtajās robežšķērsošanas vietās). RBC ziņojumā minētos 30 cilvēkus Krievijas robežsargi izlaida cauri, jo viņi apgalvoja, ka viņu dokumenti ir kārtībā. Tomēr Somijas robežsargi viņus nepieņēma, jo Vaalimaa kontrolpunkts ir slēgts un viņi nevar ieceļot valstī vai lūgt patvērumu uz robežas. Migranti atgriezās Krievijas Torfjanovkas kontrolpunktā, kur viņi esot kārtojuši nepieciešamos dokumentus, lai atgrieztos Krievijas teritorijā.

Iepriekšējā vakarā tika ziņots, ka Somijas robežsargi sadūrās ar 30 migrantu grupu citā robežkontroles punktā - Niirala (Krievijas pusē pie Vērtsilas). Pret migrantiem tika izmantota asaru gāze. Yle ziņo, ka divi cilvēki tomēr iekļuva Somijā un viņu patvēruma pieteikumi tika pieņemti saskaņā ar likumu. Pārējiem nācās atgriezties Krievijā.

Saskaņā ar Somijas plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem sestdien Somijas austrumos un ziemeļaustrumos atlikušajos atvērtajos robežšķērsošanas punktos ieradās trešo valstu valstspiederīgo grupas, parasti ar motorolleriem. Vartius robežšķērsošanas punktā tika pieņemts 41 ārvalstnieka patvēruma pieteikums.

Somijas iestādes kopš 18. novembra ir slēgušas četrus no astoņiem ceļu kontroles punktiem uz robežas ar Krieviju. Attiecīgie kontrolpunkti ir Vaalimaa (Torfjanovka Krievijas pusē), Nuijamaa (Brusnichnoye), Imatra (Svetogorsk) un Niirala (Värtsilä). Robežpunkti ir slēgti cilvēkiem un jebkuram transportam. Ierobežojumi būs spēkā līdz 18. februārim.

Divi robežšķērsošanas punkti - Salla uz Somijas robežas ar Murmanskas apgabalu (krievu nosaukums ir Kelloselkä) un Vartius (Lüttya) uz robežas ar Karēliju - paliek atvērti patvēruma pieteikumu apstrādei.

Slēgtie šķērsošanas punkti atrodas salīdzinoši tuvu Sanktpēterburgai, savukārt tie, kuri turpina darboties - tālu uz ziemeļiem, nomaļās vietās.

Pēdējo mēnešu laikā Somijā no Krievijas ir mēģinājuši ieceļot vairāki tūkstoši ārzemnieku, kuriem nav nepieciešamo dokumentu, ziņo Yle. Iepriekš Maskava nav ļāvusi šādiem ārzemniekiem šķērsot robežu no savas puses. Somija uzskata, ka Krievijas varas iestādes rīkojas apzināti, un skaidro to ar Helsinku un Vašingtonas noslēgto aizsardzības sadarbības līgumu.

Šķērsošanas vietu slēgšana lika atcelt autobusu satiksmi starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu un izjauca daudzu cilvēku, tostarp Krievijas pilsoņu, kas izmanto Helsinku lidostu, plānus. Sestdien Somijas galvaspilsētā notika mītiņš par ierobežojumu atcelšanu, un Somijas varas iestādēm ir iesniegta petīcija, kurā tās tiek aicinātas pārskatīt šo lēmumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu