Uz anonīmo tālruni saņemti vairāk nekā 10 zvani no seksuālas domas par bērniem izjūtošām personām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viens zvans var mainīt dzīvi – atklāts anonīms uzticības tālrunis personām, kas izjūt seksuālu interesi pret bērniem
Viens zvans var mainīt dzīvi – atklāts anonīms uzticības tālrunis personām, kas izjūt seksuālu interesi pret bērniem Foto: Publicitātes foto

Biedrība "Skalbes" līdz šim saņēmusi vairāk nekā desmit zvanus uz anonīmo tālruni, kas izveidots, lai mēģinātu novērst iespējamus noziegumus, savlaicīgi sniedzot psiholoģisko palīdzību personām, kas izjūt seksuālas domas par bērniem, noskaidroja aģentūra LETA.

Līdz šī mēneša beigām Latvijā darbojas jauns pilotprojekts - anonīma tālruņa līnija, kas paredzēta, lai sniegtu konfidenciālu palīdzību personām, kuras nomāc seksuālas domas un tieksme pret nepilngadīgām personām. "Skalbes" apliecina, ka pirmos zvanus jau saņēmusi un turpina saņemt. Daļa zvanītāju ir pilngadīgas personas, kuras nomāc seksuālas domas par bērniem, bet uz šo tālruni zvana arī personas, kas no seksuālas vardarbības cietušas bērnībā. Savukārt daļā no zvaniem telefonsarunas nav notikušas, jo tie ir bijuši iezvani, klusējošie zvani un tamlīdzīgi.

"Skalbes" direktors Raivo Vilcāns atzina, ka pilotprojektā saņemto zvanu skaitu nevar pielīdzināt jau esošajiem tālruņiem - krīzes vai cietušo atbalsta tālrunim, jo tas ir pilnīgi jauns. Tomēr viņš norādīja, ka arī tālrunis personām, kuras nomāc seksuālas domas par bērniem, ir nepieciešams, jo "pat viens saņemts zvans ir sasniegums, ņemot vērā, cik grūti uzrunāt šāda veida mērķauditoriju".

Vaicāts par vidējā zvanītāja profilu, Vilcāns sacīja, ka šobrīd vēl nav saņemts pietiekams zvanu skaits, lai tādu jebkādā veidā varētu ieskicēt. Vienlaikus viņš aicina nedomāt par personu, kuras nomāc uzmācīgas domas par bērniem, portretu, jo tas kopumā esot neiezīmējams. Proti, tas var būt jebkura vecuma, finansiāla statusa cilvēks, līdz ar to vispār nav iespējams iezīmēt personu, kura varētu vai ir paveikusi dzimumnoziegumu.

"Mēs noteikti gribētu, lai tālrunis ir tālejošāks. Ja mēs sākam šo projektu, tad būtu vērtīgi to arī turpināt, jo tad šis prevencijas mehānisms, kas novērš noziegumus pret bērniem, arī paliktu. Tā gan ir finansētāju izšķiršanās," sacīja Vilcāns.

Biedrībā uzsver, ka tās prioritāte ir aizsargāt bērnu, kā arī nodrošināt anonimitāti un abpusēji godīgu vidi sarunām, lai netiktu izdarīts noziegums pret bērnu. Tā strādā, lai būtu uzticams un pieejams resurss tiem, kuri saskaras ar jautājumiem vai bažām par seksuālām domām vai rīcību pret bērniem, kā arī šo personu tuviniekiem un cietušajiem.

Valsts probācijas dienesta (VPD) pētnieks probācijas jautājumos Anvars Zavackis uzsver, ka nav jādomā, ka zvanu daudzums pirmajā laikā būs mērāms simtos.

"Tieši otrādi, ja zvanu būti tik daudz, tad tas būtu signāls, ka kaut kas nav īsti kārtībā," norāda Zavackis, papildinot, ka ir naivi domāt, ka šie cilvēki, ieraugot uzticības tālruni, uzreiz ķersies pie telefona un zvanīs uz to. Daļai no cilvēkiem ir vajadzīgs laiks, lai uzdrošinātos piezvanīt.

VPD Dienesta vadītāja vietniece funkciju jautājumos Ilona Linde norāda, ka pašlaik ir ļoti maz pasākumu prevencijas laukā, lai novērstu šāda tipa noziegumus. Viņa uzskata, ka Latvijā ir vēl liels ceļš ejams, lai nodrošinātu ne tikai anonīmu uzticības tālruni, bet arī iespēju anonīmi un bez maksas vērsties pie psihoterapeita vai kāda cita speciālista, lai anonīmi saņemtu terapiju.

Šobrīd Labklājības ministrijā top vardarbības mazināšanas plāns, un tajā ir iestrādāts arī šis anonīmais tālrunis, lai tas būtu pieejams arī turpmāk. Pašlaik ir skaidrs, ka šis anonīmais tālrunis tiks paplašināts un iekļaus sevī arī citu ar vardarbību saistīto personu loku, kuri varēs anonīmi veikt zvanu un saņemt speciālista palīdzību.

TVNET jau rakstīja, ka pilotprojekta galvenais mērķis ir nodrošināt instrumentu, kas varētu savlaicīgi novērst bērnu seksuālu izmantošanu.

Uz speciālo tālruņa numuru veiktais zvans ir pilnībā anonīms - netiek reģistrēts zvanītāja vārds, tālruņa numurs vai atrašanās vieta. Tālruņa zvanus pieņem profesionāls krīžu konsultants, kurš bez nosodījuma uzklausīs zvanītāju, pārrunās situāciju un informēs par iespējām saņemt palīdzību, lai novērstu iespējamo pāridarījumu. Uz tālruni aicināti zvanīt arī cilvēki, kuriem ir aizdomas par kāda sava tuvinieka neatbilstošu rīcību.

Anonīmais tālrunis 28030030 ir pieejams līdz 30.novembrim un ir paredzēts pilngadīgām personām, kurām ir jautājumi vai bažas saistībā ar seksuālām domām vai rīcību pret bērniem. Paralēli pieejams arī Valsts bērnu tiesības aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis bērniem un pusaudžiem, kas piedzīvojuši seksuālu vardarbību - 116111.

Tālruņa pakalpojums tiek nodrošināts ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū" finansējumu, ko sadarbībā ar VPD realizē Biedrība "Skalbes".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu