No nākamā gada 1. jūlija dabas resursu nodoklis būs jāmaksā par realizētiem un savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmantotiem tekstilizstrādājumiem. Tekstila nomas servisa uzņēmuma "Lindstrom" vadītājs Latvijā Ivars Šmits intervijā TVNET+ uzsver, ka izmaiņas, kas vērstas uz tekstila pārstrādi, ir vajadzīgas, taču vienlaikus atzīst, ka ir ļoti daudz neskaidrību par to, kā iecerētā sistēma strādās.

Saeima pirms lemšanas par nākamā gada budžetu pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātos grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā. Tostarp noteikts, ka no 2024. gada 1. jūlija nodoklis tiks piemērots tekstilizstrādājumiem, lai samazinātu atkritumu poligonos nodoto tekstilmateriālu apjomu.

Nodoklis – 0,5 eiro par 1 kilogramu – būs jāmaksā par realizētiem un savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmantotiem tekstilizstrādājumiem. Nodokļa maksātājam būs jānodrošina tekstilizstrādājumu uzskaite, lai pamatotu nodokļa aprēķinu. Vienlaikus svarīgi atzīmēt, ka šis nodoklis būs jāmaksā vien tad, ja ražotājs vai tirgotājs, kas ieved šādas preces Latvijā, nepiedalās ražotāja paplašinātās atbildības sistēmā.

Vārdu sakot, iedzīvotājiem tas nenozīmēs vēl vienu atkritumu konteineri pagalmā, par kura izvešanu maksāt. Tomēr ilgtermiņā ir jāapzinās, ka jebkuras jaunas sistēmas ieviešanu uzņēmumi gribēs atpelnīt. Bet vispirms ir jāsaprot, kāda vispār būs sistēma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X