Bulgārijas "Novičok" lieta: prokuratūra prasa Krievijai izdot trīs krievu spiegus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Bulgārijas prokuratūra pieprasījusi Krievijai izdot trīs Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsniekus, kurus Sofija apsūdz par valstī pazīstamākā ieroču ražotāja un tirgotāja Emilijana Gebreva, viņa dēla un kompānijas "Emko" ražošanas direktora Valentīna Tahčijeva saindēšanu ar "Novičok" grupas vielu, vēsta portāls "24 Chasa".

Trīs Krievijas spiegu izdošanu pieprasījusi Sofijas pilsētas prokuratūra. Bulgārija nav lūgusi Rietumvalstu palīdzību izmeklēšanā, lai gan ir aizdomas par "Novičok" izmantošanu.

Bulgārijas izdošanas lūgums ir tikai formāls, jo Krievijas konstitūcija aizliedz izdot valsts pilsoņus neatkarīgi no nozieguma, par kuru viņi apsūdzēti ārvalstīs.

Lietā par 2015.gadā notikušo saindēšanu apsūdzēts Sergejs Fedotovs, Georgijs Gorškovs un Sergejs Pavlovs.

Viņus pirmo reizi atklāja pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat", kas pētīja 2018.gada martā Solsberijā, Lielbritānijā, notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

Skripaļa lietā ir iesaistīts arī viens no Gebreva indēšanā aizdomās turamajiem GRU darbiniekiem Deniss Sergejevs, kas darbojies arī ar Sergeja Fedotova vārdu.

Prokuratūra paziņojusi, ka trīs Bulgārijas pilsoņi tika saindēti, kad ar indi bija apsmērēti Gebreva automašīnas rokturi.

Gebrevs vairākus gadu desmitus ir darbojies ieroču ražošanā un tirdzniecībā. Saskaņā ar mediju ziņām, viņa fabrikā ražotie ieroči ir eksportēti uz Ukrainu.

Seši citi Krievijas izlūkdienesta darbinieki tiek apsūdzēti četros sprādzienos Bulgārijas militārajās noliktavās, kas notikuši pēdējo 12 gadu laikā. Noliktavās atradās militārā produkcija, kas paredzēta Gruzijai un Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu