Lietuvas Seims nolemj sākt deputāta Žemaitaiša impīčmentu par antisemītiskiem izteikumiem (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rimgaudas Budrys/Shutterstock

Lietuvas Seims otrdien nolēma sākt Jauktās deputātu grupas locekļa Remiģija Žemaitaiša impīčmentu saistībā ar viņa antisemītiskajiem izteikumiem un lūdza Konstitucionālo tiesu izvērtēt, vai viņa izteikumi ir pretrunā ar konstitūciju.

Par rezolūciju balsoja 82 deputāti, neviens nebija pret un neviens neatturējās.

Ja Konstitucionālā tiesa nolems, ka Žemaitaitis ir pārkāpis konstitūciju, parlamentam būs jābalso par mandāta atņemšanu deputātam.

Saskaņā ar Seima statūtiem lēmums par deputāta mandāta anulēšanu tiek uzskatīts par pieņemtu, ja par to nobalso vismaz trīs piektdaļas no visiem deputātiem jeb vismaz 85 deputāti.

Žemaitaiša impīčmentu ierosināja valdošās koalīcijas deputāti viņa publisko antisemītisko izteikumu dēļ. Viņuprāt, politiķa publiskie izteikumi un ieraksti sociālajos tīklos, kas publicēti maijā un jūnijā, bija antisemītiski un kurināja naidu.

Starp impīčmenta tekstā citētajiem Žemaitaiša ierakstiem sociālajos tīklos ir šādi: "Izrādās, ka bez Putina pasaulē ir vēl citi lopi - Izraēla", "Mēs, lietuvieši, nekad nedrīkstam aizmirst ebrejus un krievus, kas visaktīvāk piedalījās mūsu tautas iznīcināšanā!" un "Nav brīnums, ka rodas tādi teicieni kā: "Žīds kāpa pa trepēm un nejauši nokrita. Ņemiet, bērni, nūjiņu un nositiet to žīdiņu"."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu