13.septembrī 18 gadus vecais Edgars Grundbergs, atgriežoties no Kuldīgas, nobrauca no ceļa un ietriecās kokā. Galvas trauma bija tik smaga, ka puisis pie samaņas nenāca, pēc septiņām dienām iestājās smadzeņu nāve. Bet uz ķermeņa nebija ne skrambiņas. Edgara mamma Ilze Baumane zināja, ko būtu gribējis Edgars. Viņas lēmums ziedot dēla orgānus izglāba dzīvību trim cilvēkiem. Edgara sirds turpina pukstēt.

Ilze Baumane no drēgnuma slēpjas lavandas krāsas jakā – to pateicībā mammai savā 18 gadu jubilejā uzdāvināja Edgars. Ieilgušais lietus izmērcējis sveces un trauslos ziediņus, kas pagalmā salikti ap ugunskura vietu, no kurienes 27.septembrī izvadīja Edgaru - tā īpaši, latviskās tradīcijās ar tautasdziesmām un labiem vārdiem. Atvadīties no gaišā, dzīvespriecīgā Edgara atbrauca daudzi - arī kursabiedri un skolotāji, deju kolektīvs, draugi no Pūres pamatskolas. Vēlreiz ugunskurs Baumaņu pagalmā liesmoja 10.novembrī – dienā, kad Edgaram būtu palikuši 19.

Diena, kas sākās tik laimīgi...

13. septembris bija neierasti silta un saulaina diena, termometra stabiņš visā Latvijā pakāpās virs 20 grādu atzīmes, vien Kurzemē pēcpusdienā solīja pērkona lietusgāzes. Rīta pusi Edgars pavadīja praksē Jaunmoku pilī, pēc tam devās uz Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumu, lai parakstītu dokumentus. Puisis bija kā spārnos - jau oktobrī viņš studentu apmaiņas programmā Erasmus dosies uz Spāniju.

“Mammu, kad atbraukšu mājās, es tev visu izstāstīšu,” tie bija pēdējie vārdi, ko Ilze dzirdēja no dēla.

Pēc tam Edgars devās uz Aizputi pie vectēva pēc ģeneratora. Pēc sešiem vakarā viņš uz atvadām pamāja, ielēca savā sarkanajā Citroen un veizā (Waze) uzstādīja galamērķi. “Maija beigās viņš dabūja tiesības, un tajā pašā dienā mēs viņam nopirkām mašīnīti. Varbūt pārsteidzāmies...” saka Ilze, rādot video ar auto, kas tikko ieripojis pagalmā. Viņas telefonā ir arī citas bildes - ar avārijā samīcīto automašīnu. Ap astoņiem vakarā Ilzei zvanīja no policijas. Pateica, ka uz autoceļa Kuldīga–Tukums pie Kabiles notikusi avārija. Automašīna ietriekusies kokā, dēls ar galvaskausa traumu aizvests uz Kuldīgas slimnīcu. “Es viņam vienmēr teicu: brauc caur Rendu un Kandavu. Man nepatika jaunais ceļš - it kā labs, bet līkumains un maldinošs,” saka Ilze.

Avārija notika ap 19.10. Automašīna bija iebraukusi pretējā joslā, apgāzusies uz sāna, slīdējusi un ietriekusies kokā. Edgars bija piesprādzējies, nebija dzēris un nebija pārsniedzis ātrumu. “Pie nenoskaidrotiem apstākļiem,” vēlāk atrakstīs policija.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X