Īrijas policija ar pastiprinātu klātbūtni novērš nekārtību atkārtošanos Dublinā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Īrijas galvaspilsētā Dublinā piektdienas vakarā bija pastiprināta policijas klātbūtne, kas novērsa nekārtību atkārtošanos, kuras ceturtdienas vakarā bija izcēlušās Dublinas centrā pēc trīs mazu bērnu un sievietes saduršanas.

Policisti aizturēja dažus cilvēkus, kad pēc tumsas iestāšanās jaunieši sāka pulcēties O'Konela ielā, kur iepriekšējā vakarā bija notikusi automašīnu dedzināšana, veikalu demolēšana un vardarbība.

Situācija tomēr bija visumā stabila, un Īrijas policija sociālajos medijos paziņoja, ka "Dublinas pilsētas centrs ir atvērts normālam biznesam". Policija tomēr bija sagatavojusi ūdens lielgabalus, aizņemoties tos no Ziemeļīrijas policijas, gadījumam, ja situācija pasliktinātos.

Relatīvi mierīgā situācija bija krasā kontrastā ar iepriekšējā vakarā notikušo vardarbibu, kuru premjerministrs Leo Varadkars nosauca par "apkaunojumu" Īrijai. Policija nekārtību izraisīšanā vainoja "galēji labējās ideoloģijas vadītu pilnīgi ārprātīgu grupējumu".

Nekārtības sākās pēc šokējošām ainām ceturtdien ap pusdienas laiku, kad netālu no bērnudārza Dublinas centrā tika sadurti trīs bērni un sieviete, kas viņus pieskatīja. Sieviete un piecus gadus veca meitenīte guva nopietnus ievainojumus, bet piecgadīgs zēns un sešgadīga meitene guva mazāk nopietnas traumas.

Policija tur aizdomās vīrieti, kurš tika ievainots notikuma vietā. Viņu garāmgājēji savaldīja vēl pirms policijas ierašanās.

Pēc uzbrukuma izplatījās neapstiprinātas ziņas, ka bērnus sadūris kāds alžīrietis, un tās izprovocēja nekārtības. Tajā pašā laikā varasiestādes joprojām atsakās atklāt uzbrucēja etnisko piederību, vien apgalvo, ka tas esot Īrijas pilsonis, kurš valstī dzīvo 20 gadus.

Sociālajos medijos publicētajos video no nekārtībām bija redzamas vīriešu grupas, skandējam pret imigrantiem vērstus saukļus un dedzinām sabiedrisko īpašumu, piemēram, sabiedriskā transporta līdzekļus.

Pilsētā uz laiku tika slēgts viss sabiedriskais transports.

Spriežot pēc sociālajās platformās publiskotās informācijas, nekārtību dalībnieki aizdedzināja arī imigrācijas centru un ielauzās veikalā "Foot Locker", lai nozagtu apavus.

Policija nekārtībās vainoja labējos ekstrēmistus un Īrijas sabiedriskajai raidorganizācijai RTE paziņoja, ka tā ir izsaukusi papildspēkus, lai kontrolētu situāciju. Nekārtību laikā tika aizturēti 34 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu