Vilderss pieļauj mazākuma valdības izveidi Nīderlandē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas līderis Gērts Vilderss.
Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas līderis Gērts Vilderss. Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes vēlēšanu uzvarētājs galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss neizslēdz iespēju izveidot mazākuma valdību.

Nedēļu pēc vēlēšanām viņš trešdien Hāgā sacīja, ka "viss ir iespējams", tomēr atzina, ka priekšroku dotu vairākuma valdībai.

PVV vēlēšanās ieguva 37 no 150 Nīderlandes parlamenta deputātu mandātiem, tomēr vairākuma nodrošināšanai viņam nepieciešams vēl vismaz divu partiju atbalsts.

Trešdien sākās valdības veidošanas pirmais posms, kurā Vildersa izraudzītais sarunu vadītājs - bijušais ministrs no centriski kreisās Darba partijas Ronalds Plasterks - aptaujā parlamenta frakcijas par iespējām izveidot valdības koalīciju. Viņa ziņojums gaidāms nākamnedēļ.

Vildess vēlas sarunas ar līdzšinējā premjerministra Marka Rites liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), tikai augustā dibināto labēji centrisko partiju "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) un protestos izveidoto Zemnieku pilsoņu kustību (BBB).

PVV līderis ir aizstāvējis "loģisku labējā spārna kombināciju".

Saistībā ar zaudējumu vēlēšanās Rites VVD vismaz pagaidām noraida iespēju piedalīties valdības veidošanas sarunās un plāno strādāt opozīcijā, tomēr ir partija pieļāvusi iespēju atbalstīt PVV vadītu mazākuma valdību. Arī NSC attieksme par sadarbību ar PVV ir vēsa tās radikālās galēji labējās pozīcijas dēļ.

Vilderss atkārtoti pauda vēlmi atrast kompromisu. Viņš iepriekš ir teicis, ka varētu atteikties plāniem aizliegt Korānu un slēgt mošejas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu