"Chrome" pārlūkam atklāta bīstama ievainojamība; nepieciešams atjaunināt lietotni (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kompānija “Google” laidusi klajā ārkārtas atjauninājumu vairākām “Chrome” versijām. Tā darīts tādēļ, ka interneta pārlūkā atklāta kritiska ievainojamība, ko jau ļaunprātīgi izmanto kibernoziedznieki.

Kā teikts “Google” blogā, jaunākais atjauninājums satur uzreiz septiņus drošības uzlabojumus, no kuriem vissvarīgākais ir CVE-2023-6345. Tas saistīts ar grafiskās bibliotēkas “Skia 2D” darbības problēmām. “Skia 2D” tiek izmantots “Chrome” un citos “Google” servisos.

Pētnieki brīdinājuši, ka šī ievainojamība ļauj negodprātīgiem interneta lietotājiem izpildīt patvaļīgu kodu datorā, atverot atsevišķas mājaslapas “Chrome” pārlūkā. Parasti tādas drošības problēmas ļauj hakeriem iegūt pilnīgu kontroli pār upura sistēmu, nozagt vai izdzēst datus, uzstādīt ļaunatūru, kā arī veikt citas darbības.

Tieši tādēļ “Chrome” izstrādātāji rekomendē pēc iespējas ātrāk atjaunot interneta pārlūkprogrammu. “Chrome” atjauninājuma versija 119.0.6045.199 jau ir pieejama “Windows”, “macOS” un “Linux” operētājsistēmām.

Arī “Edge”, “Brave” un citu interneta pārlūku, kas darbojas uz “Chromium” bāzes lietotājiem, ir vērts pārbaudīt, vai nav pieejama jaunāka versija.

Šī ir jau sestā “nulles dienas” ievainojamība, kas šogad atklāta “Chrome”. Puse no šīm ievainojamībām atklātas pēdējo mēnešu laikā. Iepriekšējo reizi “Google” aicināja atjaunināt pārlūkprogrammu septembra beigās.

Tiek norādīts, ka sākot ar 2024. gadu “Google Chrome” liegs iespēju izmantot reklāmas bloķētājus. Tas pats attieksies arī uz citiem pārlūkiem, kas darbojas ar “Chromium” tehnoloģiju. Spriežot pēc visa, vienīgā alternatīva būs pāreja uz “Firefox”, kas neplāno atteikties no dažādiem paplašinājumiem, tostarp reklāmas bloķētājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu