ASV cenšas līdz 2030. gadam uz pusi samazināt Krievijas ieņēmumus no energoresursu tirdzniecības (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV plāno līdz šīs desmitgades beigām uz pusi samazināt Krievijas ieņēmumus no naftas un gāzes tirdzniecības, intervijā “Financial Times” apliecinājis ASV valsts sekretāra palīgs energoresursu jautājumos Džefrijs Pjats.

“Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai tas kļūtu par realitāti,” viņš apliecināja, atsaucoties uz Starptautiskās Enerģētikas aģentūras prognozi, ka Krievijas naftas un gāzes eksports līdz 2030. gadam varētu samazināties vismaz par 40-50%, ja Rietumu sankcijas pret Krievijas enerģētikas nozari turpināsies.

Amatpersona, kas iepriekš strādāja par vēstnieku Ukrainā, sacīja, ka ASV sankcijām, jo īpaši pret enerģētiku, vajadzētu būt garantijai, ka Krievijas Federācija vairs nekad nevarēs uzbrukt kādam no saviem kaimiņiem.

“Tas ir kaut kas tāds, pie kā mums būs jāturas gadiem ilgi, kamēr Putins turpinās šo karu,” norādīja Pjats.

“Šo sankciju mērķis ir mainīt Krievijas uzvedību un nodrošināt, lai Putinam nebūtu iespējas, tiklīdz tiks panākts zināms miers, izmantot trīs līdz četrus gadus, lai atjaunotu bruņojumu un sagatavotos trešajam iebrukuma posmam Ukrainā,” viņš piebilda.

Pjats sacīja, ka ASV meklē veidus, kā mazināt Krievijas ēnu flotes efektivitāti, ko tā izmanto, lai apietu ierobežojumus, kas ļauj tai pārdot naftu pircējiem, galvenokārt Indijai un Ķīnai, par cenām, kas pārsniedz G7 valstu noteikto augšējo robežu.

Uz jautājumu, vai Vašingtona atbalstīs pasākumus, kas liktu Rietumu apdrošinātājiem pieprasīt vairāk informācijas no kravu nosūtītājiem un veikt rūpīgākas pārbaudes kuģiem, kas pārvadā Krievijas naftu, amatpersona atbildēja, ka ASV sekos līdzi notikumu attīstībai, un aicināja veikt uzraudzību.

“Mani kolēģi Valsts kases departamentā, kas vada šos centienus, ļoti rūpīgi izvērtē, kā mēs varam nodrošināt, lai šī politika arī turpmāk būtu efektīva,” sacīja Pjats.

Viņš arī norādīja, ka kavēt Krievijas nākotnes ieņēmumus ir tikpat svarīgi kā kaitēt tās pašreizējām finansēm.

“Tam ir milzīga ģeopolitiska ietekme uz to, kā Kremlis var uzvesties starptautiskajā arēnā, kā arī uz Krievijas Federācijas spēju izmantot savus energoresursus kā stratēģisku priekšrocību un turpināt revanšistiskas darbības pret kaimiņvalstīm,” secināja Pjats.

Saskaņā ar provizorisko plašsaziņas līdzekļu informāciju pasaules spēcīgākās kuģu īpašnieces Grieķijas naftas tankkuģu īpašnieki ir samazinājuši pārvadājamās Krievijas naftas daudzumu.

Pirms tam tika ziņots, ka trīs lielākie Grieķijas kuģniecības uzņēmumi pēdējās nedēļās pārtraukuši Krievijas naftas pārvadājumus, lai izvairītos no ASV sankcijām, kas noteiktas atsevišķiem Krievijas Federācijas naftas pārvadātājiem.

Oktobrī ASV noteica pirmās sankcijas pret tankkuģu īpašniekiem Turcijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, kuri pārvadāja Krievijas naftu par cenu, kas pārsniedza Rietumvalstu noteikto 60 ASV dolāru par barelu robežu. Vēlāk sankcijas tika piemērotas vēl trim kuģiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu