Polijas drošības dienesta vadītājs: NATO ir trīs gadi, lai sagatavotos Krievijas uzbrukumam (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas un Zviedrijas karavīri kopā militāro mācību "Aurora 23" laikā Berga jūras spēku bāzē netālu no Stokholmas
Somijas un Zviedrijas karavīri kopā militāro mācību "Aurora 23" laikā Berga jūras spēku bāzē netālu no Stokholmas Foto: Reuters/ScanPix

Polijas Nacionālā drošības dienesta vadītājs Jaceks Sevjē uzskata, ka NATO austrumu spārna valstīm ir tikai trīs gadi, lai sagatavotos Krievijas uzbrukumam, ziņo “Unian”. Vācijas Ārlietu padomes (DGAP) aplēses, kurās figurē 5-9 gadu ilgs periods, viņš uzskata par pārāk optimistiskām, jo Krievijas militārā industrija pašlaik strādā trijās maiņās.

Sevjērs to sacīja Polijas izdevumam “Nasz Dziennik”, atbildot uz jautājumu, vai viņš piekrīt Vācijas Ārlietu padomes (DGAP) apgalvojumam, ka Krievija var uzbrukt NATO valstīm un tām ir pieci līdz deviņi gadi, lai tam sagatavotos.

Viņš atzina, ka šī analīze sakrīt ar ASV veiktajiem pētījumiem, taču pauda viedokli, ka vācu analītiķu aplēses laika ziņā ir pārāk optimistiskas.

“Ja mēs vēlamies izvairīties no kara, NATO valstīm austrumu flangā būtu jāpieņem īsāks trīs gadu termiņš, lai sagatavotos konfrontācijai. Tas ir laiks, kad austrumu flangam būtu jāveido spējas, kas raidītu skaidru signālu, lai atturētu Krieviju no agresijas,”

sacīja Polijas drošības dienesta vadītājs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas militārā rūpniecība darbojas trīs maiņās un tuvāko trīs gadu laikā var izveidot savu potenciālu.

Ja karš Ukrainā tiks iesaldēts, Vācijas Ārlietu padome (DGAP) lēš, ka Krievijai būs seši līdz desmit gadi, lai atgūtos un sagatavotu savus spēkus tiešam konfliktam ar NATO. Pētījuma pamatā ir informācija, kas iegūta no militāriem un izlūkošanas avotiem.

“Pat pēc gandrīz divus gadus ilgušā kara Ukrainā Krievijas militārais potenciāls ir lielāks, nekā tas šķiet šobrīd. Vislielākos cilvēku un tehniskos zaudējumus ir cietuši sauszemes spēki,”

norāda analītiķi.

Eksperti uzskata, ka Maskava strauji attīstīs savu militāro potenciālu, tāpēc NATO ir pieci līdz deviņi gadi, lai palielinātu savas spējas un novērstu tiešu vai netiešu konfliktu. Krievijas uzbrukums Baltijas valstīm tiek uzskatīts par visticamāko.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis oktobrī paziņoja, ka Krievija 2028. gadā uzbruks Baltijas valstīm, ja tai tiks dota pauze pašreizējā karā. Pēc viņa domām, šajā laikā agresors atjaunos savu uzbrukuma potenciālu. Viņš uzsvēra, ka Krievija meklē veidus, kā iesaldēt situāciju, izdarīt secinājumus no savām kļūdām un sagatavoties virzībai uz priekšu.

Čehijas prezidents Petrs Pāvels sacīja, ka Krievijai nepieciešami vismaz 5-7 gadi, lai pilnībā atjaunotu savas kaujas spējas pēc tam, kad tā būs beigusi karot Ukrainā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu