Latvijā augstākā mājokļu kredīta procentu likme eirozonā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sander Ilvest

Vidējā mājokļu kredīta procentu likme eirozonā oktobrī bija 3,91%. Igaunijā tā sasniedza 5,84%, bet Latvijā un Lietuvā tā bija vēl augstāka, vēsta Igaunijas sabiedrisko mediju vietne ERR.

Pēc Eiropas Centrālās bankas datiem, vidējā hipotekārā kredīta procentu likme Lietuvā bija 5,89 procenti, bet Latvijā 5,94 procenti, kas ir augstākais rādītājs eirozonā. 

Vēl augstas procentu likmes hipotekārajiem kredītiem ir Kiprā (5,03%), Grieķijā (4,58%), Portugālē (4,51%) un Luksemburgā (4,18%). 

Pieejamākie hipotekārie kredīti eirozonā ir Maltā, kur vidējā procentu likme ir 2,2%. 

Igaunijas bankas ekonomists Tāvi Raudsārs norādīja, ka pēdējā gada laikā Baltijas valstīs mājokļu kredītu procentu likmes bijušas daudz augstākas nekā vidēji eirozonā, jo ļoti strauji kāpušas tirgus procentu likmes, tostarp EURIBOR. Baltijā nereti tiek izmantotas saistītās procentu likmes. 

Viņš uzsver, ka citur eirozonā vairāk hipotekāro kredītu līgumos tiek izmantotas fiksētas procentu likmes, kuras tiek noteiktas brīdī, kad kredīts tiek piešķirts. Fiksēto procentu likmju kredīti ir salīdzinoši lētāki brīdī, ja tirgus procentu likmes ir augstas. Tiesa gan, zemāku tirgus procentu likmju laikā fiksēto procentu kredīti ir dārgāki. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu