Izraudzīti desmit kandidāti, kas šogad pretendēs uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"2022. Gada Eiropas cilvēks Latvijā" nominants - Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (no kreisās), biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" vadītājs Andris Gobiņš un bijusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne piedalās "2022. Gada Eiropas cilvēks Latvijā" apbalvošanas ceremonijā.
"2022. Gada Eiropas cilvēks Latvijā" nominants - Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (no kreisās), biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" vadītājs Andris Gobiņš un bijusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne piedalās "2022. Gada Eiropas cilvēks Latvijā" apbalvošanas ceremonijā. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Eiropas kustība Latvijā" (EKL) ir sākusi balsojumu, lai izraudzītos 2023.gada "Eiropas cilvēku Latvijā", informēja EKL ģenerālsekretāre Liene Valdmane.

"Gada Eiropas cilvēka Latvijā" titulu piešķir cilvēkam, kurš ar saviem darbiem ir devis būtisku ieguldījumu Eiropas kopējo vērtību stiprināšanā Latvijā un Latvijas vārda spodrināšanā Eiropā.

Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, kas tradicionāli notiek gada izskaņā. Balsojums ir veids, kā pateikties cilvēkam, kurš šajā gadā saviem darbiem ir visvairāk veicinājis Eiropas un Latvijas integrāciju. Balsojums par "Top 10" kandidātiem noritēs līdz 12.decembrim, kad tiks paziņots "Top 5". Savukārt "Eiropas cilvēks Latvijā" titula ieguvējs tiks paziņots 28.decembrī.

Desmit kandidātu vidū ir biedrības "RigaTechGirls" vadītāja Anna Andersone. Pamatojumā norādīts, ka viņa lauž stereotipus, vairo digitālās prasmes, kā arī dod ticību un iedvesmu citām sievietēm.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Iespējamā titula piešķiršana skaidrota ar to, ka Rinkēvičs ir prezidents, kurš "runā ar cilvēkiem, nevis par viņiem". Tāpat uzsvērts, ka viņam rūp visdažādākās sabiedrības grupas un Rinkēvičs stāv demokrātijas sardzē, pat ja paša uzskati kādā jautājumā ir atšķirīgi.

"Top 10" iekļauta arī "Uzņēmēji mieram" iniciatīvas līdzdibinātāja un valdes locekle Ieva Driksna. Pieteikumā akcentēts, ka viņa ir neatlaidības un atbildīgas uzņēmējas paraugs, kura tuvina Ukrainas un Latvijas tautas un uzņēmējus. Tāpat uzteiktas Driksnas un viņas kolēģu spēju īsā laikā apvienot un sakoordinēt vairāk nekā 200 uzņēmumus.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē centra ""Marta" dibinātāja un valdes locekle Iluta Lāce. Viņai pieteikumā pausti pateicības par palīdzību Ukrainai, par devumu Stambulas konvencijas apstiprināšanā un palīdzību daudzām vardarbībā cietušām sievietēm Latvijā.

"Top 10" iekļauts arī SIA "Latvijas Mobilais Telefons" prezidents un valdes priekšsēdētājs Juris Binde. Pieteikumā uzsvērts, ka viņš ir sociāli un valstiski atbildīgs uzņēmējs. Tāpat akcentēts, ka Binde dara to, kas nozarei ir jādara, jādod arī sava artava valsts drošībā.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē Latvijas hokeja komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš. Pieteikumā rakstīts, ka "viņš ir zelta kapteinis zelta komandai". Tāpat atzinīgi novērtēts, ka Daugaviņš atteicās no līgumiem Krievijā, dodot priekšroku mazākām komandām Eiropā.

Interesenti var nobalsot arī par Latvijas basketbola izlases galveno treneri Luku Banki. Pieteikumā uzsvērts, ka Banki ir profesionālis, kurš parādīja, cik daudz var sasniegt ar gribasspēku un komandas garu. Tāpat viņš ir parādījis Eiropai un pasaulei, ka Latvija eksistē.

Tāpat "Top 10" ir iekļauta medicīnas māsa, pirmā ārzemju seržante Ukrainas armijā, brīvprātīgo aizstāvju bataljona "Karpatska Sič" galvenā mediķe Sarmīte Cīrule. Pieteikumā viņai veltīti pateicības vārdi par to, ko Cīrule dara Latvijas, Ukrainas un visas Eiropas labā.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē arī Druvas vidusskolas direktors Sergejs Beļkevičs. Pieteikumā akcentēts, ka viņš ar savu darbu parāda, ka arī Latvijā var veidot draudzīgu un atbalstošu vidi, kurā vardarbībai nav vietas. Tāpat uzsvērts, ka Beļkevičs savā dzīvē un skolā stiprina Eiropas vērtības.

Interesenti var nobalsot arī par politikas un starptautisko attiecību doktorantu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vecāko ekspertu Tomasu Pildegoviču. Pieteikumā uzsvērts, ka viņš informē sabiedrību par svarīgajiem jautājumiem, izglīto cilvēkus par sarežģītām lietām saprotamā valodā, prot uzrunāt un ieinteresēt jauniešus.

Pērn par "Eiropas cilvēku Latvijā" atzina "tviterkonvoja" veidotāju Reini Pozņaku. 2021.gadā par "Eiropas cilvēku Latvijā" kļuva Rundāles pils ilgstošais vadītājs, mākslinieks Imants Lancmanis, savukārt 2020.gadā šo titulu ieguva bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, 2019.gadā par "Eiropas cilvēku Latvijā" atzina mūziķi Ralfu Eilandu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu