AM: nākamgad aizsardzībai Latvija atvēlēs 2,4% no IKP (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Militārās tehnikas izstāde Lāčplēša dienā Daugavpilī.
Militārās tehnikas izstāde Lāčplēša dienā Daugavpilī. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Sestdien, 9.decembrī, Saeimai galīgajā lasījumā pieņemot 2024.gada valsts budžeta un budžeta ietvara 2024., 2025. un 2026.gadam likumu, finansējums aizsardzības nozarei nākamajā gadā sasniegs 1 280 380 620 eiro jeb 2,4% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 141,56 miljoniem eiro vairāk nekā aizvadītajā gadā, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Daniela Reihenbaha.

Viņa atzīmē, ka vienlaikus ir noteikts, ka aizsardzības nozares budžets tiks katru gadu pakāpeniski palielināts - 2025.gadā tas sasniegs 2,5%, savukārt 2026.gadā - 2,75% no valsts IKP.

Tāpat plānots, ka no 2023. līdz 2027.gadam ik gadu aizsardzības budžetam papildus tiks ieguldīti 200 miljoni eiro pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā, tādējādi palielinot valsts aizsardzības spējas un stiprinot Latvijas drošību mainīgajā ģeopolitiskajā situācijā.

AM 2024.gada galvenās budžeta prioritātes valsts aizsardzības spēju stiprināšanai būs Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju pilnveidošana - vidēja rādiusa pretgaisa aizsardzības attīstīšana, krasta aizsardzības un tālās darbības raķešu artilērijas sistēmas iegāde, kā arī pilnvērtīga valsts aizsardzības dienesta nodrošināšana Latvijas pilsoņiem un Nacionālo bruņoto spēku rezervistu sistēmas pilnveidošana.

Tāpat būtiska aizsardzības nozares prioritāte ir militārās infrastruktūras, tai skaitā poligona "Sēlija", attīstība, kā arī visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana.

Aizsardzības ministrijas 2024.gada budžets ir sadalīts trīs kategorijās - personāls, uzturēšana un investīcijas jeb spēju un infrastruktūras attīstība.

Nākamā gada budžets paredz 38% jeb 433 miljonus eiro piešķirt personāla izdevumiem, 30% jeb 338 miljonus eiro uzturēšanas izdevumiem, savukārt 32% jeb 357 miljonus eiro investīcijām - spēju un infrastruktūras attīstības izdevumiem.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardiem eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27.

Saeima budžeta projektu un 19 to pavadošos likumus skatīja nepilnas trīs dienas, debatēm ar pārtraukumiem kopumā veltot aptuveni 27 stundas. Budžeta izskatīšana ieilga, jo politiķi bija apņēmušies to neskatīt pa naktīm.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu