Vakcīna pret koronavīrusu ir efektīva no sešiem mēnešiem līdz gadam, apgalvo igauņu speciāliste

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Decembrī Igaunija saņems papildu sēriju ar jaunām vakcīnām pret koronavīrusu, kas pielāgotas pašlaik cirkulējošajiem vīrusa paveidiem. Veselības departamenta Gripas centra speciāliste Jūlija Gellere norāda, ka jebkuras vakcīnas aizsardzības līmenis ir no sešiem mēnešiem līdz gadam, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.EE

“Jāatzīst, ka vēl nesen Igaunijā bija saspringta situācija ar vakcīnām pret koronavīrusu. Šobrīd par vakcināciju organizēšanu ir atbildīga slimokase, un ir pasūtītas papildu devas. Jaunā vakcīna ir pielāgota šobrīd cirkulējošajiem vīrusa celmiem. Visvairāk tā ir ieteicama riska grupām,” ERR tīmekļa raidījumā “Tiešraide no Ziņu nama” sacīja Jūlija Gellere.

Jautāta, vai vakcīna, ar kuru cilvēki bija vakcinēti pirms jaunās partijas ierašanās, ir efektīva pret jauno celmu, Veselības departamenta pārstāve sacīja, ka jebkuras koronavīrusa vakcīnas iedarbība laika gaitā mazinās.

“Dažu vakcīnu iedarbība ir ilgāka, dažu - īsāka. Šī laika variācijas var būt individuālas. Kopumā aizsardzības līmenis ir diezgan augsts - no sešiem mēnešiem līdz gadam,” viņa teica.

Saskaņā ar nesen pieņemto PVO ieteikumu reizi gadā ieteicams vakcinēties ar jaunu pielāgotu koronavīrusa vakcīnu.

Pēc sekvencēšanas rezultātiem aptuveni 20% no visiem Igaunijā ņemtajiem paraugiem atbilst vīrusa “Pirola” paveidam.

“Jaunā “Pirola” celma pasuga īpaši neatšķiras no omikrona. Tai raksturīgās izmaiņas ir ģenētiskas un saistītas ar to, cik lielā mērā vīruss var izvairīties no cilvēka imūnās aizsardzības. No slimības gaitas viedokļa īpašu atšķirību nav – ne attiecībā uz slimības gaitu, ne arī uz jaunu specifisku simptomu rašanos,” skaidroja Jūlija Gellere.

Tomēr Covid-19 norise katru reizi var būt atšķirīga. “Ir riska faktori, kas tiek noteikti empīriski. Patiešām, slimības gaita ir atkarīga no pacienta vecuma: jo vecāks cilvēks, jo lielāks risks, ka slimība būs smaga. Tas ir raksturīgi ne tikai koronavīrusu infekcijai, bet arī citām slimībām. Daudz kas ir atkarīgs arī no cilvēka imūnsistēmas,” viņa teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu