Bulgārija, reaģējot uz Ungārijas draudiem, atsakās no ieceres piemērot akcīzi krievu gāzes tranzītam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijjārto paziņojis, ka Bulgārija ir nolēmusi atcelt akcīzes nodokli Krievijas gāzes tranzītam uz kaimiņvalstīm. Pēc viņa teiktā, tas notika pēc tam, kad Ungārija solīja uzlikt veto Bulgārijas pievienošanai Šengenas zonai.

Pirms tam šīs valsts bijušais premjerministrs Boiko Borisovs sarunā ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu apstiprināja, ka Bulgārija pēc Ungārijas puses lūguma atcels akcīzes nodokli.

Sijjārto sacīja, ka akcīzes ieviešana ir “skandalozs un naidīgs solis”, kas esot pretrunā ar Eiropas tiesību aktiem un apdraud gāzes piegādes ne tikai Ungārijai, bet arī Serbijai un Ziemeļmaķedonijai. Pēc Ungārijas ārlietu ministra teiktā, lēmumu par akcīzes nodokļa atcelšanu Bulgārijas iestādes pieņems nākamnedēļ.

Bulgārija ir noteikusi akcīzes nodokli 10 eiro apmērā par katru Krievijas gāzes tranzīta megavatstundu, kas ir aptuveni piektā daļa no visām līdzšinējām tranzīta izmaksām (50 eiro par megavatstundu). Valsts finanšu ministrs Asens Vasiļjevs (Asen Vasilev) sacīja, ka šā pasākuma mērķis ir samazināt “Gazprom” peļņu. Ungārija un Serbija nekavējoties iebilda pret akcīzes nodokli, norādot, ka tas apdraud abu valstu energoapgādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu