Slovākijā gaidāmi protesti pret Fico plāniem korupcijas jautājumos

TVNET/LETA/EURACTIV
CopyLinkedIn Draugiem X
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico.
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Foto: AFP/SCANPIX

Slovākijā šodien vismaz astoņās pilsētās gaidāmi protesti pret Slovākijas populistiskā premjerministra Roberta Fico valdības plāniem slēgt speciālo prokuratūru, kas nodarbojas ar smagāko noziegumu un korupcijas lietām, samazināt sodus par korupciju un vājināt trauksmes cēlāju aizsardzību.

Protestus organizē opozīcija. Tā būs jau trešā protestu kārta kopš parlamenta vēlēšanām, kurās pie varas nāca jaunā Fico valdība.

"Mēs turpināsim palielināt spiedienu, jo tas ir vienīgais, ko Roberts Fico saprot. Mēs esam apņēmības pilni turpināt, kamēr viņa valdība neatsauks "promafijas paketi"," sacīja vadošās opozīcijas partijas "Progresīvā Slovākija" priekšsēdētājs Mihals Šimečka.

Fico iecerētās reformas, kas, iespējams, pārkāpj Eiropas Savienības (ES) tiesību aktus, kritizējusi arī Brisele, un Eiropas Komisija (EK) ir mudinājusi Slovākiju nesteigties ar izmaiņām un draudējusi tai ar pārkāpuma procedūru.

Protesti pret Fico plāniem notikuši vairākās pilsētās. Vislielākā aktivitāte bijusi Bratislavā, kur protestos piedalījās 10 000 līdz 15 000 cilvēku.

"Es devos uz protestu, jo man nepatīk, cik aizskarošs ir Fico, un es neuzskatu, ka Speciālās prokuratūras likvidēšana ir labs solis. Tas ir tā, it kā valdošie politiķi domātu, ka pēc uzvaras vēlēšanās viņi var darīt visu, ko vēlas," vietnei "Euractiv Slovakia" sacīja viens no pagājušās nedēļas protestu dalībniekiem.

Mobilizējas arī pilsoniskie aktīvisti un organizācijas, tai skaitā organizācija "Par cienīgu Slovākiju", kas 2018.gadā organizēja protestus pēc pētnieciskā žurnālista Jana Kucjaka slepkavības. Protesti galu galā toreiz noveda pie Fico atkāpšanās no premjerministra amata.

Protestētāji ir arī parakstījuši lūgumrakstus un vēstules pret valdības ierosinātajām izmaiņām valsts krimināllikumos. Nevalstiskās organizācijas trešdien nosūtīja vēstuli Eiropas Parlamentam (EP) un EK ar vairāk nekā 30 000 Slovākijas pilsoņu parakstu. Viņu vidū ir arī Kucjaka tēvs un noslepkavotās žurnālista līgas Martinas Kušnirovas māte.

Citu aicinājumu, ko organizēja opozīcija, jau ir parakstījuši vairāk nekā 63 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu