No janvāra palielinās arī rezidentu darba samaksu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 19. decembrī, lēma no 2024.gada 1. janvāra palielināt arī rezidentu darba samaksu un finansējuma likmi augstskolām par budžeta rezidentu ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai.

Veselības ministrija (VM) skaidro, ka veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai no 2024.gada 1.janvāra tiek plānots finansējums 71,3 miljonu eiro apmērā 2024.gadam un turpmāk ik gadu.

Atbilstoši plānotajam finansējumam darba samaksa rezidentiem ar 2024.gada 1.janvāri plānots palielināt par 10,6%, novirzot tam no 2024.gadam un turpmāk ik gadu papildus piešķirtajiem 71,3 miljoniem eiro - 3,56 miljonus eiro. Darba samaksa plānots palielināt gan no valsts budžeta pilnībā apmaksātajiem rezidentiem, gan rezidentiem, kuru rezidentūras apmācības izmaksas tiek segtas no juridisku vai fizisku personu līdzekļiem, bet no valsts budžeta tiek apmaksāta rezidentu darba samaksa.

Vienlaikus VM vērš uzmanību, ka šobrīd spēkā esošā finansējuma likme ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai ir 108,14 eiro mēnesī jeb 1297,68 eiro gadā par vienu budžeta rezidentu, kas ir saglabājusies nemainīga kopš rezidentūras studiju un finansēšanas īstenošanas regulējošo iepriekš minēto noteikumu izstrādes un stāšanās spēkā 2011.gada 30.augustā. Rezultātā, lai rezidentu apmācībā saglabātu līdzvērtīgu līmeni kā 2011.gadā, augstskolas ierobežotā finansējuma ietvaros saskaras ar vairākiem izaicinājumiem ar rezidentu apmācību saistītajos pasākumos, tai skaitā augstskolas pedagogu iesaistē un zinātniskās darbības iekļaušanā rezidentūras procesā.

Finansējuma likmes palielināšanai ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai no 2024.gada 1.janvāra tiek plānots finansējums 605 901 eiro apmērā 2024.gadam un turpmāk ik gadu. Atbilstoši plānotajam finansējumam tiks palielināta finansējuma likme ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai no 108,14 eiro mēnesī jeb 1 297,68 eiro gadā par vienu budžeta rezidentu uz 165 eiro mēnesī jeb 1980 eiro gadā.

Rezidentūra ir akreditēta profesionālās izglītības programma noteiktas ārsta pamatspecialitātes, apakšspecialitātes un papildspecialitātes vai zobārsta apakšspecialitātes iegūšanai. Rezidentūras programmās ārsta pamatspecialitātes iegūšanai uzņem personas, kuras ir sekmīgi apguvušas sešus gadus ilgu medicīnas studiju programmu un ieguvušas ārsta grādu.

Rezidentūras programmas realizē Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Universitāte.

Rezidentūras programmu apguvei ir pieejamas gan no valsts budžeta finansētās, gan no juridiskas vai fiziskas personas finansētas rezidentūras studiju vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu