5 veidi, kā izvairīties no krāpniekiem svētku iepirkšanās laikā

Ilze Krastiņa
, SIA "Ness" digitālā mārketinga risinājumu eksperte
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tuvojoties Ziemassvētkiem, strauji pieaug interneta veikalu apmeklētāju skaits. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem vidēji 62% Latvijas iedzīvotāji pēdējā gada laikā ir veikuši pirkumus tiešsaistē. Likumsakarīgi, ka uz svētkiem, pirkumu skaits tiešsaistē tikai pieaug. Vienlaikus šajā laikā aktivizējas arī krāpnieki.

Pamanīt krāpniecības mēģinājumus kļūst aizvien grūtāk: mājas lapas, logotipi, e-pastu adreses - viss tiek profesionāli atdarināts, ar mērķi izkrāpt naudas līdzekļus vai personu datus. Varētu šķist, ka apkrāpti tiek gados vecāki cilvēki, bērni vai tie, kas internetu izmanto nesen, taču tā nav, no krāpniekiem cieš arī rūdīti interneta lietotāji online shopping eksperti. Kā pasargāt sevi un savu maciņu no krāpniekiem svētku iepirkšanās laikā, skaidro SIA "Ness" digitālā mārketinga risinājumu eksperte Ilze Krastiņa.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem, šī gada pirmajos sešos mēnešos vien no Latvijas iedzīvotājiem izkrāpti ap 5 miljoniem eiro. Telefonkrāpšanā izkrāpti gandrīz 3 miljoni eiro. Bet visvairāk pārsteidz fakts, ka

pagājušā gadā četru Latvijas lielāko banku klientiem pašiem apstiprinot maksājumu, izkrāpti vairāk kā 12 miljoni eiro.

Pasargā tikai paša modrība

Šobrīd ļoti daudz uzņēmumu, tostarp valsts institūcijas un bankas, ērtākai saziņai ar klientu izmanto e-pastu, mobilā telefona ziņojumus, mobilās aplikācijas, telefonzvanus. Tās pašas saziņas formas aktīvi kopē arī krāpnieki. Turklāt krāpnieki kļūst arvien slīpētāki un nereti ir ļoti grūti atšķirt patiesu zīmola komunikāciju no viltus. Protams, uzņēmumi sargā savu klientu datus, kā arī cenšas novērst krāpniecības gadījumus, taču diemžēl tas ne vienmēr ir iespējams.

Vissvarīgākais faktors, kas var pasargāt, ir pašu pircēju modrība: pirms dalīties ar savu informāciju vai kaut ko iegādāties, vērts padomāt, vai tas nav naudas, mantas vai personīgās informācijas izkrāpšanas mēģinājums.

Neapdomīgi iesniegta informācija kādā interneta vietnē var vēlak rezultēties ar krāpnieku mēģinajumu iegūt papildus datus vai paroles, lai radītu kādu kaitējumu.

Kā pārbaudīt informācijas vai satura patiesumu?

Pirmkārt, meklējiet un salīdziniet informāciju dažādās tīmekļa vietnēs, lasiet diskusijas, komentārus par konkrēto jautājumu forumos. Lai pārliecinātos, ka ar jums tiešām sazinās konkrētais uzņēmums, varat piezvanīt uz konkrētā uzņēmuma informācijas tālruni un pajautāt, vai tika sūtīta šāda piedāvājuma ziņa. Ja joprojām māc šaubas, tad labāk izvairīties no pirkuma un nekādā gadījumā nedalīties ar saviem datiem (karšu dati, kontakti, adrese, u.c.).

Otrkārt, gadījumos, kad saņemat aizdomīgu zvanu un nezināt, kā rīkoties, palūdzat, lai ar jums sazinās e-pastā. Tādējādi jums būs iespēja iegūt laiku, lai pārliecinātos, vai tas patiesi nav krāpšanas gadījums.

Visbeidzot, esiet kritiski pret reklāmām, un vēl kritiskāki pret aicinājumiem kaut ko laimēt.

Pievērsiet uzmanību uzņēmumu paziņojumiem, kuri bieži informē, kāda ir viņu prakse un kā atpazīt uzņēmuma komunikāciju no viltvāržiem.

5 vērtīgākie ieteikumi, kā izvairīties no krāpniekiem, iepērkoties tiešsaistē:

Lai pasargātu sevi no krāpnieciskiem riskiem svētku iepirkšanās laikā, aicinu ievērot drošus online iepirkšanās pamatnosacījumus:

1. Iepērcieties zināmos internetveikalos, īpaši ja pirkums ir apjomīgs un vērtīgs.

2. Pievērsiet uzmanību, vai interneta vietnē redzamie preču attēli atbilst preču nosaukumiem.

3. Ja vēlaties iegādāties zināma zīmola preci un atrodiet to par pārsteidzoši zemu cenu, esiet piesardzīgi, pārbaudiet un salīdziniet informāciju citās vietnēs.

4. Pārbaudiet atsauksmes. Apskatiet vairākas, arī sliktās. Pozitīvs aspekts, ja uz sliktajām atsauksmēm tiek reaģēts un ir sniegtas atbildes.

5. Pārbaudiet vietnes lietošanas noteikumus un kontaktus. Vienmēr jābūt norādītiem nosacījumiem kaut vai par preces atgriešanu, apmaksas kārtību, saņemšanu, kā arī sasniedzamiem kontaktiem un informācijai par juridisko personu, kurai pieder konkrētais interneta veikals.

Ievērojot šos pamatprincipus, lai izvēlētos vēlamo preci un lemjot par pirkuma veikšanu, vienmēr izvēlēties arī drošu maksājuma veidu, piemēram, kredītkarti vai PayPal. Šie veidi nodrošina papildu aizsardzību pret krāpšanu un nodrošina drošu naudas pārskaitījumu.

Nesaglabājiet savus maksājuma kartes datus interneta pārlūkprogrammā.

Papildus tam vienmēr saglabājiet pasūtījuma maksājuma apstiprinājumu. Sekojot šiem ieteikumiem, ir iespējams ievērojami samazināt riskus un nodrošināt drošu iepirkšanās pieredzi tiešsaistē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu