Garšvielu dziednieciskās īpašības

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka ēdienu smaržās un garšās slēpjas garšvielas, kas nudien spēj uzlabot pašsajūtu aukstajā gada laikā? Ka garšvielās atrodamās aktīvās vielas var palīdzēt atveseļoties? Turklāt tās ir lieliskas cīņā ar gadumijā itin biežās pārēšanās sekām un pat samazina apetīti!

"Apotheka" aptiekas vadītāja Laila Zālīte stāsta, kā garšvielas var uzlabot veselību, kā tās pareizi pievienot un kādiem ēdieniem tās vislabāk piestāvēs.

"Svētki nav iedomājami bez bagātīgi klāta galda, taču tas bieži vien nozīmē arī pārāk trekna un smaga ēdiena uzņemšanu, pie kā organisms nav pieradis ikdienā. Izvairīties no smaguma sajūtas, novērst vēdera pūšanos un paātrināt vielmaiņu iespējams arī pavisam vienkārši – pievienojot ēdienam “pareizās” garšvielas, piemēram, koriandru, krustnagliņas, čili,” stāsta Laila Zālīte.

Krustnagliņas

Krustnagliņu smaržu mēs atpazīstam uzreiz, jo tā ir izteikti spēcīga. Īpaši svētku laikā, kad tās tiek pievienotas daudziem ēdieniem. Kā izrādās, to garša - saldeni piparota - spēs nomierināt svētkos sakairinātu kuņģi. "Šī garšviela organismā uzlabo limfas cirkulāciju, labi izvada toksīnus, veicina gremošanu, kā arī mazina dedzināšanu kuņģī. Tāpat krustnagliņām piemīt spēcīgas antibakteriālās un pretvīrusu īpašības. Izmanto gan veselā, gan maltā veidā," iesaka farmaceite. 

Kanēlis

Kanēlim papildus tīkamai smaržai ir arī ārstnieciskas, antioksidanta īpašības, tas pasargā šūnas no brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem. Lietojot kanēli, ir mazāks asinsvadu saslimšanu risks un tiek regulēts holesterīna un cukura līmenis, kas nodrošina labāku sirds veselību. Ja gadījies saslimt, kanēlis palīdzēs arī atkrēpot un mazinās drudzi. Kanēlis satur savienojumus, kam piemīt pretiekaisuma īpašības. Tas var būt īpaši noderīgi, piemēram, artrīta slimniekiem. "Kanēlis nomāc arī apetīti. Viena no kanēļa labajām īpašībām ir tā saldā garša, zemais kaloriju daudzums, tāpēc ikdienā ēdienu noteikti ir vērts papildināt ar tējkaroti kanēļa," ierosina farmaceite.

Čili

"Čili pulverim piemīt asas un sildošas, pat dedzinošas garšas īpašības. Asuma sajūtu rada aktīvā viela kapsaicīns, kas stimulē asinsriti mutes un kuņģa gļotādā, palielinot kuņģa sulas izdalīšanos un veicinot apetīti un gremošanu. Pikantās īpašības ļauj ātrāk sadedzināt kalorijas un uzlabo vielmaiņu, tāpat tiek uzlabota arī aknu darbība un šķidrinātas asinis," stāsta Laila Zālīte.  Ja esi asa ēdiena cienītājs, nedaudz mazāk kā pusi tējkarotes čili piparu ir vērts pievienot ēdienam ikdienā, jo tajā ir B6 vitamīns, kas palīdz uzlabot vielmaiņu, savukārt vitamīns K1 rūpējas par kaulu veselību.

Foto: Shutterstock

Muskatrieksts

Muskatrieksts kā garšviela iedarbojas nomierinoši, atbrīvo no stresa, uzlabo asinsriti, paaugstina koncentrēšanās spējas, kā arī samazina vēdera pūšanos un veicina gremošanu. Daži pētījumi liecina, ka muskatrieksts var uzlabot dzimumtieksmi un veiktspēju. "Ar muskatrieksta pievienošanu jābūt uzmanīgiem - jālieto minimālās devās, jo, pievienojot to par daudz, garša būs nepatīkama," norāda raksta eksperte.

Vaniļa

Vaniļai piedēvē afrodīzija īpašības, tā paaugstina laimes hormona līmeni, uztur labsajūtu un prieku. Vaniļa palīdz uzlabot arī miega kvalitāti. Vaniļa regulē mūsu cukura līmeni asinīs. Nedaudz vaniļas var palīdzēt cilvēkiem iegūt nepieciešamo antioksidantu devu dienā. Turklāt tā stimulē imūnsistēmu. Vaniļa mazina zobu sāpes.​ Tiek uzskatīts, ka vaniļas ekstrakta pievienošana ēdienam atvieglo pūliņus atbrīvoties no liekā svara. 

Kardamons

Kardamons ir pazīstams ar tā labvēlīgo ietekmi uz gremošanu. Tas var palīdzēt mazināt gremošanas traucējumus un vēdera uzpūšanos. To bieži izmanto kā dabisku līdzekli gremošanas traucējumu novēršanai. Tas samazina iekaisumus, vairogdziedzera aktivitāti, uzlabo asinsriti, veicina atmiņu, nomierina prātu, veicina laktāciju un mazina stresu. "Garšviela ir laba arī mutes veselībai. Kardamonam piemīt pretmikrobu īpašības, kas var palīdzēt cīnīties ar sliktu elpu un uzlabot mutes dobuma higiēnu," runā farmaceite.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu