Atpūta Ēģiptē – vai šobrīd izvēlēties šo galamērķi? Trīs latviešu pieredze (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs

Kaut Ēģipte allaž ir bijis latviešu iecienīts galamērķis rudens un ziemas brīvdienām, pateicoties tās patīkamajam klimatam, dzidrajai jūrai un krāšņajiem koraļļu rifiem, šogad, pat par spīti saldajām cenām, daudzi šaubās, vai apmeklēt šo valsti. Lai kliedētu bažas, iztaujājām trīs latviešus – Kintiju Girgensoni, Lindu Medni un Raimondu Stūri –, kuri nupat atgriezušies no Ēģiptes. Jautājām, kāda bijusi viņu pieredze un ko viņi var ieteikt tiem, kas vēl apsver, vai izvēlēties šo galamērķi atpūtai.

Kintija Girgensone: Dahābas bērni un tuksneša safari

Nupat decembra vidū atgriezos no nedēļu ilgas atpūtas Ēģiptē, Šarm eš Šeihā. Šis bija pirmais tālais ceļojums, kurā devāmies divatā ar vīru, bez draugu kompānijas. Siltums un saule ir galvenie iemesli, kādēļ izvēlējāmies tieši šo galamērķi, – gribējām izbaudīt vasaru, baseinus un piedzīvot ko jaunu.

Foto: Privātais arhīvs

Nebijām vīlušies savā izvēlē, jo Ēģipte ir ļoti skaista valsts, turklāt arī vietējie iedzīvotāji ir ļoti draudzīgi un izpalīdzīgi. No ceļojumā pieredzētā mūs ar vīru visvairāk iespaidoja ekskursija uz Dahābu, kur pavadījām veselu dienu. Tur piedzīvotais iekļauj patiesi plašu emociju gammu – no sajūsmas līdz šokam – un ir vārdos neaprakstāms. Man kā skolotājai lūza sirds, redzot, kā Dahābā dzīvo bērni un ar ko viņi nodarbojas. Likās traki, ka apmēram 5–6 gadus vecs bērns viens pie pavadas ved četrus milzīgus kamieļus. Vai arī noskatoties, kā mazie dahābieši pārvietojas no punkta A uz punktu B – lecot iekšā braucoša džipa kravas kastē.

Vēl viens piedzīvojums, kas man šķita ļoti īpašs, bija brauciens pa tuksnesi nakts tumsā. Sākumā bija ļoti bail, uzzinot, ka man būs vienai jābrauc ar kvadraciklu, jo vīrs brauks ar citu. Bet, kad brauciena laiks tuvojās izskaņai, manī parādījās azarts un adrenalīns mutuļoja – tā vien būtu gribējies, lai brauciens būtu maķenīt garāks.

Mūsu Ēģiptes ceļojumā liels pluss bija tas, ka vēl pirms brauciena “Facebook” iepazināmies ar Šarm eš Šeihā dzīvojošu latviešu meiteni Baibu. Viņa mums saplānoja visas ekskursijas un katrā piedzīvojumā devās kopā ar mums. Tas, ka blakus ir cilvēks, kurš pārzina vietējo situāciju, var palīdzēt un atbalstīt visā nezināmajā, radīja lielu mieru un drošības sajūtu.

Ceļojuma laikā neizjutām nekādus Ēģiptes kaimiņvalstīs notiekošos konfliktus. Noteikti dosimies uz šo valsti vēlreiz – kaut vai tādēļ, lai Dahābā iepazītajiem bērniem aizvestu grāmatas, rotaļlietas un kādus našķus.

Kintijas ieteikumi

  • Nākamreiz, dodoties uz šo valsti, noteikti apdomātu, vai tiešām izvēlēties viesnīcu ar “all inclusive”, jo, piemēram, mēs piedzīvojām to, ka vairāki bāri noteiktajos laikos nestrādāja. Tāpat arī, rezervējot ceļojumu, noskaidrotu, vai baseini ir apsildāmi, jo mūsu viesnīcā visi bija ledaini auksti.
  • Noteikti iesaku aizbraukt uz Dahābu, izbraukt safari ar džipu vai bagiju. Vēl ļoti interesanta pieredze bija brauciens ar laivu, kurai ir stikla grīda.
  • Ēģiptē noteikti ir ļoti jākaulējas ar vietējiem; to nedarot, nāksies ļoti pārmaksāt par precēm un pakalpojumiem. Piemērs: pirkām ēģiptiešu kristālus pret saaukstēšanos, samaksājot 10 eiro par mazu burciņu. Beigās dzirdējām no citiem, ka viņi kaulējušies un nopirkuši tieši tādu burciņu par 2 eiro.
  • Iepērkoties noteikti iesaku visur, kur vien tas ir iespējams, norēķināties skaidrā naudā, lai nesanāk kā mums, kad par T-krekliem bija jāmaksā 42 eiro, bet, aizgājuši uz viesnīcu, secinājām, ka no kredītkartes par šo pirkumu ir “novilkti” 49 eiro.
  • No suvenīriem iesaku vest mājiniekiem ēģiptiešu saldumus, jo tie patiešām ir ļoti garšīgi.

Linda Medne: Ēģiptes kontrasti un pasakainais Nīlas kruīzs

Novembra beigās atgriezos no sava pirmā nedēļu ilgā ceļojuma uz Ēģipti. Vispirms lidojām uz Luksoru un tad četras dienas kuģojām ar prāmi pa Nīlu līdz pat Asvanai.

Foto: Privātais arhīvs

Nīlas kruīzs bija patiesi izcils: lielisks, kluss prāmis, trīsreizēja ēdināšana, katru dienu organizētas ekskursijas ar autobusu, ātrlaivām vai buru laivām uz tempļiem un citiem apskates objektiem. Arī Nīlas krasti, kas pavērās skatam no prāmja, bija ļoti gleznaini.  Šāda veida ceļojuma lielākais pluss ir tāds, ka iespējams apskatīt vēsturiskās vietas, nepavadot ilgu laiku autobusos. No Asvanas tālāk lidojām uz Kairu, kur pavadījām trīs noslēdzošās atpūtas dienas.

Ēģipte mani pārsteidza ar kontrastiem: ārpus greznajām un sakoptajām viesnīcu teritorijām daudzviet valda netīrība, atkritumi, nabadzība - tūkstošiem cilvēku Kairā dzīvo kapsētās jeb mirušo pilsētā nekropolē. Pieredzēju, ka ēģiptieši melo ik uz soļa – nevar ticēt ne tikai uzmācīgajiem ielu tirgotājiem, bet arī grupu vadītājiem. Pat gidu vēstures stāstījumi nereti tiek brīvi interpretēti un izdomāti. Jābūt uzmanīgam, jo lielākoties ēģiptiešu draudzīgie un palīdzīgie žesti nav nesavtīgi – piemēram, ja restorānā viesmīlis piedāvās izsaukt taksi, nebrīnies, ka viņš par to pieprasīs samaksu.

Manā ieskatā, šīs valsts lielākie plusi ir Senās Ēģiptes unikālā kultūra un vēsture, un, protams, saule, kas tur lutina pat Latvijas rudenī un ziemā, kā arī zemās cenas dažādiem pakalpojumiem.

Lindas ieteikumi

  • Ēģiptē biju nedēļu pēc Izraēlas-Palestīnas konflikta sākuma – politisko spriedzi valstī neizjutām, tomēr lidostās un reģistrējoties viesnīcā bija pastiprināta kontrole. Noteikti rekomendēju politisko situāciju ar ēģiptiešiem nepārrunāt, izvairoties no viedokļa paušanas, jo vairums ēģiptiešu atbalsta Palestīnu.
  • Neieteiktu ārpus viesnīcām lietot pārtikas produktus, kas nav termiski apstrādāti, jo, lai cik skaisti izskatās augļi un dārzeņi, Ēģiptē pārtikas higiēna nav augstā līmenī.
  • Suvenīrus nerekomendēju iegādāties apskates objektu vietās, jo tā tiks pārmaksāts desmitkārtīgi. Tirgos ir atrodami arī stendi, kuros ir fiksētās cenas, un tās ir daudzkārt lētākas.
  • Ja plāno primāri atpūtu, droši vien labāk izvēlēties kādu no kūrortiem, bet, ja ir vēlme apgūt seno vēsturi un kultūru, ceļojums pa Nīlu ir lieliskākais veids, kā to iepazīt.

Raimonds Stūre: 17. ceļojums uz Ēģipti, bet ne pēdējais

Šo valsti apmeklēju, ja nemaldos, jau 17. reizi. Decembrī bija jau trešā reize, kad šogad atpūtos Ēģiptē. Lai gan pēc katra ceļojuma nosolos – viss, pietiek, vairs nebraukšu –, bet kaut kā sanāk atgriezties atkal un atkal. Ikreiz Ēģiptē cenšos apskatīt jaunas vietas, jo, lai gan esmu tur bijis jau tik daudzas reizes, šī valsts mani vienmēr pārsteidz ar ko jaunu.

Foto: Privātais arhīvs

Šogad sanācis bieži ceļot uz Ēģipti, jo cenas būtiski ietekmējis šai valstij kaimiņos notiekošais, dodot iespēju ceļotājiem tikt pie saules un atpūtas par ļoti vilinošu cenu. Pēdējā ceļojumā decembrī atpūsties devāmies septiņu draugu sastāvā. Iepriekšējos gados decembrī lidojumos uz Ēģipti sēdvietas bija izpārdotas simtprocentīgi – mums pat ir gadījies, ka viena draugu kompānija lidojam atsevišķās lidmašīnās, jo visiem vienā nav vietu. Šoreiz novēroju, ka lidmašīna nebija aizpildīta ne turp, ne atpakaļceļā. Citādi mēs ceļojuma laikā īpaši neizjutām Ēģiptes kaimiņos notiekošā politiskā konflikta ietekmi. Ja nu varbūt tikai bija kāds policists vairāk redzams pilsētā. Un, braucot ekskursijās, mūs vairākas reizes pārbaudīja, jo braucām dziļāk tuksnesī, kas atrodas tuvāk konfliktā iesaistītajām kaimiņvalstīm.

Ja man lūgtu raksturot Ēģipti un ēģiptiešus, es teiktu, ka ir ļoti dažāda Ēģipte un dažādi ēģiptieši. Ja brauc uz Kairu pie piramīdām vai uz Luksoru, tur būs daudz vietējo, liela nabadzība un ļoti liela uzbāzība. Ja paliek atpūsties tikai kūrortos, tur ir daudz mierīgāk. Protams, arī tur būs pa kādam uzbāzīgam tirgonim, kas aicinās ieiet viņa bodītē, bet kūrortos viņi to dara salīdzinoši daudz mierīgāk. Jārēķinās, ka, pirmo reizi atbraucot, būs jāpiedzīvo kultūršoks, bet pēc tam jau pie tā visa pierod – ka tā vienkārši ir viņu ikdiena un izdzīvošanas veids.

Raimonda ieteikumi

  • Ja dodies uz Ēģipti pirmo reizi, “Youtube” ir ļoti daudz video par to, ar ko jārēķinās ceļojuma laikā: kā neuzķerties uz tirgotāju viltībām, kādus trikus blēži mēģina izstrādāt uz ielas, kā neiegrābties pārāk dārgās ekskursijās. Protams, vislabāk pirmo reizi braukt kompānijā ar kādu, kas jau reiz ir bijis Ēģiptē.
  • No suvenīriem es vienmēr saku: atjaunojiet savas mājas aptieciņas, vediet zāles! Aptiekas Ēģiptē ir uz katra stūra, medikamenti ir ļoti kvalitatīvi un nereti maksā pat desmit reizes lētāk. Piemēram klepus sīrups, kas pie mums maksā 7 eiro, Ēģiptē ir nopērkams tikai par 60 centiem. Šis padoms it sevišķi noderīgs būs tiem cilvēkiem, kuriem medikamenti jālieto ikdienā. Visās aptiekās strādā zinoši cilvēki, kuri vienmēr ieteiks visu to labāko. Zinu gadījumu, kad cilvēkam lētāk izmaksāja nopirkt ceļojumu uz Ēģipti un nopirkt tur zāles nekā aiziet pie mums uz aptieku. Cik sapratu no gidiem, Ēģiptē ir ļoti bargi sodi par nekvalitatīvu medikamentu ražošanu un tirgošanu, tāpēc tur ražotie produkti ir ļoti kvalitatīvi.
  • Ziemas periodā kā galamērķi iesaku izvēlēties Šarm eš Šeihu, jo tur ir siltāk nekā Hurgadā. Tāpat viesnīca noteikti jāizvēlas kādā no aizvēja līčiem.
  • Vai es vēlreiz izvēlētos doties uz šo valsti? Teikšu tā – nākamais ceļojums man jau ir kabatā, tiekamies Ēģiptē nākamā gada aprīli!

***

Lai palīdzētu tev izvēlēties savām vēlmēm piemērotāko Ēģiptes atvaļinājuma galamērķi, šajā rakstā stāstījām, ar ko tad atpūta Hurgadā atšķiras no brīvdienām Šarm eš Šeihā. "Novatours" piedāvā lidojumus gan uz Hurgadu, gan Šarm eš Šeihu līdz pat aprīļa vidum (Hurgada – 17.04., Šarm eš Šeiha – 18.04.) Izdevīgus ceļojumu piedāvājumus uz Ēģipti meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu