Hurgadu vai Šarm eš Šeihu? Kuru Ēģiptes kūrortu izvēlēties brīvdienām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MarKord/Shutterstock

Ziemā Ēģipte ir viena no mums tuvākajām vietām, kurp doties, lai izbaudītu vasarīgus laikapstākļus. Saule šeit vairs nav tik dedzinoši karsta kā vasarā, bet jūra joprojām ir gana silta, lai varētu laiskoties pludmalē. Nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, kurš no tūristu iecienītajiem Ēģiptes kūrortiem - Hurgada vai Šarm eš Šeiha – ir labāks brīvdienu galamērķis, tomēr ir svarīgi ņemt vērā, ka abiem ir gan savi plusi, gan arī mīnusi.

Lai palīdzētu tev izvēlēties savām vēlmēm piemērotāko atvaļinājuma galamērķi, sadarbībā ar “Novatours” speciālistiem atklāsim, ar ko tad atpūta Hurgadā atšķiras no brīvdienām Šarm eš Šeihā.

Kur ir siltāks?

Pateicoties atrašanās vietai,

no decembra līdz aprīlim Šarm eš Šeihā ir nedaudz augstāka vidējā gaisa temperatūra.

Tiesa gan, apsteidzot Hurgadu vien par pāris grādiem. Šarma atrodas kalnu ielenkumā, tāpēc šeit ir vairāk bezvēja pludmaļu.

Hurgadā klimats ir sausāks, tādēļ ir salīdzinoši vējaināks. Vējš lieliski palīdz pārdzīvot Ēģiptes vasaras svelmaino karstumu, taču ziemā tādēļ naktis Hurgadā var kļūt vēsas, kamēr Šarm eš Šeihā būs siltāk. Tomēr kopumā arī Hurgadā siltumu var izbaudīt visu gadu - vasaras vidējā gaisa temperatūra šajā pilsētā ir aptuveni 30 grādi pēc Celsija, ziemā var noslīdēt līdz 17 grādiem, bet jūrā ūdens reti būs zem 19 grādiem.

Secinājums: ja esi izteikts siltummīlis, izvēlies Šarm eš Šeihu.

Infrastruktūra un viesnīcu bāze

Hurgada ir liela pilsēta, kas dibināta pirms vairāk nekā 100 gadiem. Šajā kūrortā ir gana daudz labu viesnīcu - tās  tiek aktīvi renovētas un kvalitāte kļūst aizvien labāka, bet jāņem vērā, ka plašajā piedāvājumā var būt arī pa kādai "padzīvojušai" ēkai. Tādēļ, izvēloties apmešanās vietu, būtu vērts painteresēties tūrisma aģentūrā, kad viesnīca ir celta un kad pēdējo reizi ir veikta tās renovācija. 

Kā plusu var minēt to, ka Hurgadā ir ko redzēt arī ārpus viesnīcas teritorijas, tostarp arī ļoti skaista vecpilsēta.

Šarm eš Šeiha ir salīdzinoši jauns kūrorts, tādēļ reti kura viesnīca šeit ir vecāka par 30 gadiem. Interesanti, ka iedzīvotāju skaita ziņā pilsēta ir 10 reizes mazāka nekā Hurgada. To būtu pareizāk dēvēt par kūrortciematu, kas viscaur nosēts ar viesnīcām. Šarm eš Šeihā nebūs iespējams izbaudīt senatnes šarmu, bet te ir gana daudz dažādu tirdzniecības un izklaides centru.

Pateicoties Apvienoto Nāciju Organizācijas 27. klimata pārmaiņu konferencei (COP 27), kas nupat novembrī norisinājās Šarm eš Šeihā, ir vēl vairāk uzlabota kūrorta infrastruktūra: izbūvēti jauni un ērti ceļi, renovētas vecās viesnīcas, uzceltas jaunas dizaina viesnīcas, kā arī būtiski uzlabojusies bezvadu interneta pieejamība viesnīcu teritorijās. Līdz ar to

Šarm eš Šeiha šobrīd ir arī ļoti labs attālinātā darba galamērķis

Secinājums: ja plāno lielākoties uzturēties viesnīcas teritorijā vai strādāt attālināti, tad izvēlies Šarmu, bet, ja vēlies doties pastaigās ārpus viesnīcas, tad tev piemērotāks galamērķis būs Hurgada.

Atpūta ar bērniem

Ģimenes brīvdienas Hurgadā radīs mazāk problēmu vecākiem un maksimālu prieku bērniem. Šeit ir vairāk viesnīcu, kuru piedāvājumā ir plašas izklaides iespējas mazajiem atpūtniekiem. Visa piekraste ir izraibināta ar viesnīcām, kur katra ģimene varēs atrast ko piemērotu savai gaumei: ūdens parki, aizraujošas animācijas programmas un citas aktivitātes un izklaides bērniem šeit ir pieejamas daudz plašākā klāstā nekā Šarm eš Šeihā. Un, kas pats svarīgākais,

lielākā daļa Hurgadas pludmaļu ir smilšainas, ar lēzenu ieeju jūrā - bez pontoniem un asiem koraļļiem.

Šarm eš Šeiha ir vairāk piemērota ģimenes atpūtai ar pusaudžiem. Viņus interesēs izklaide Sarkanās jūras ūdeņos – niršana un snorkelēšana, iepazīstot pasakaini krāšņo zemūdens pasauli. Jārēķinās ar to, ka Šarmas kūrortos piekļūt jūrai nereti var tikai no gara pontona, kas, atpūšoties ar maziem bērniem, ir diezgan neērti.

Secinājums: ģimenes brīvdienām ar maziem bērniem piemērotāka ir Hurgada, bet pusaudži novērtēs Šarm eš Šeihas piedāvātās izklaides iespējas.

Nakts dzīve

Ja iepriekšējā punktā Hurgada izvirzījās līderos, tad, salīdzinot nakts dzīves iespējas abos kūrortos, situācija ir pretēja.

Diskotēkas, klubi, bāri, animācija, izrādes, šovi un performances - par Šarm eš Šeihas naktsdzīvi ir daudz brīnišķīgu atsauksmju.

Te ir pat bārs, kas izgatavots no tīra ledus! Bet bez silta džempera tur neiztikt.

Ja tu sapņo par pludmales ballīti jūras krastā, tad lieliska izvēle būs klubs "Eden Ibiza", kur bieži tiek rīkoti dažādi tematiskie pasākumi, tostarp arī putu ballītes. 

Jāņem vērā, ka gan Hurgadā, gan Šarm eš Šeihā vietējā ražojuma alkohols pārsvarā neizceļas ar izcilu kvalitāti. Vietās, kur tirgo ievestos dzērienus, to kvalitāte ir labāka, bet arī cena līdz ar to ir augstāka.

Secinājums: ja vēlies, lai tavs atvaļinājums ir kā nebeidzama ballīte, rezervē ceļojumu uz Šarm eš Šeihu.

Ekskursijas un atrakcijas

Kūrorta atrašanās vieta nosaka arī to, kāda būs ekskursiju programma. Hurgadas apkaime ir daudz bagātāka ar vēstures pieminekļiem un kultūras objektiem.

Ja vēlies apmeklēt tādas Ēģiptes vēstures pērles kā Luksoru, Gīzas piramīdas un Kairu, tad kā atvaļinājuma galamērķi izvēlies Hurgadu.

Savukārt Sīnāja kalns ir tuvāk Šarm eš Šeihai. Tur varēsi uzkāpt Mozus kalnā vai apmeklēt Svētās Katrīnas klosteri. Šarmas apkaimē atrodas arī smilšu kāpas, tādēļ te var izbaudīt safari piedzīvojumu vai doties izbraukumā ar džipiem. No Šarm eš Šeihas var ērti sasniegt arī Dahabu – ļoti gleznainu pilsētiņu ar autentisku arhitektūru. Turklāt tās tuvumā atrodas divi nacionālie parki: Ras Mohamed Nature Reserve un White Lagoon.

Secinājums: katram no šiem kūrortiem ir savas priekšrocības, bet, ja vēlies savām acīm skatīt izcilus vēstures pieminekļus, dodies uz Hurgadu.

Atpūta pludmalē

Šarm eš Šeihā ir daudz rifu, kas interesēs zemūdens pasaules pētniekus, savukārt Hurgadas lielais pluss ir smilšainās pludmales.

Krāšņākie Šarmas rifi atrodas līčos Ras Um El Sid, Hadaba, Ras Nasrani, Gardens Bay un Sharks Bay. Tos apmeklējot, neaizmirsti par koraļļu čībām - bez tām iekļūšana ūdenī var būt traumatiska un sarežģīta. Bet šīs sīkās neērtības ātri vien aizmirsīsies, ienirstot glāsmainajā jūrā un baudot Šarm eš Šeihas krāšņos zemūdens skatus.

Arī Hurgadā ir koraļļu pludmales, taču krietni mazākā skaitā, jo lielākā daļa rifu tika iznīcināti, lai radītu kūrortu, kas varētu konkurēt ar Turcijas "all inclusive"* galamērķiem. Tagad Hurgada vilina atpūtniekus ar zeltainām smilšu pludmalēm, tīriem ūdeņiem un drošai peldēšanai draudzīgu infrastruktūru.

Secinājums: niršanai un snorkelēšanai labāk izvēlēties Šarmu, bet Hurgada ir vairāk piemērota laiskai pludmales atpūtai ar ērtu piekļuvi jūrai.

Kurš kūrorts ir labāks?

Mēs esam uzskaitījuši svarīgākās abu kūrortu līdzības, bet piemērotākā galamērķa izvēle lai paliek katra paša ziņā. Ja mūsu norādītie kritēriji tev nav svarīgi, iesakām apmeklēt abus kūrortus un izdarīt savus secinājumus.

Un tagad īss kopsavilkums!

Hurgadas plusi:

  • Smilšu pludmales ar ērtu ieeju jūrā;
  • Attīstītāka infrastruktūra atpūtai ar bērniem;
  • Tuvu vēsturiskām vietām;
  • Vēsāks klimats karstajos vasaras mēnešos;
  • Ir ko redzēt ārpus viesnīcas teritorijas.

Šarm eš Šeihas plusi:

  • Labi attīstīta infrastruktūra niršanai, snorkelēšani un citām aktivitātēm rifos;
  • Plašākas naktsdzīves izklaides iespējas;
  • Daudz iepirkšanās centru;
  • Modernāka viesnīcu bāze;
  • Siltāks klimats ziemā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu