Hurgadas slēptās pērles: 5 ēstuves, kur nobaudīt Ēģiptes virtuvi

Receptes.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Carribean Bar publicitātes foto

Ēģiptiešu virtuve ir ļoti plaša un daudzveidīga, jo tā ietekmējusies no Tuvo Austrumu labākajām kulinārijas tradīcijām. Ēdieni šeit ir ļoti garšīgi un salīdzinoši lēti. “Ēģiptē var vienlīdz labi paēst gan par 1 eiro, gan par 100. Ne viens vien tūrists ir atzinis, ka ir grūti turēties tiem pretī – daudzi krīt kārdinājumā un no ceļojuma atgriežas par dažiem kilogramiem smagāki,” smej Hurgadā dzīvojošā latviešu uzņēmēja Digna Abuzeida.

Digna šīs valsts apceļotājem ieskicēs ēģiptiešu ēšanas paradumu īpatnības un ieteiks piecas Hurgadas ēstuves, kur nobaudīt Ēģiptes virtuvi.

Kā norāda "Novatours", tūristi visbiežāk ceļojumu uz Hurgadu izvēlas piemērotā klimata dēļ. Laika apstākļi Hurgadā patiešām ir labvēlīgi siltuma tīkotājiem, jo

visu gadu šajā pilsētā ir silts - vasaras gaisa temperatūra Hurgadā ir aptuveni 30 grādi pēc Celsija, ziemā - 17 grādi. Jūras ūdens reti būs zem 19 grādiem.

Ko ēd ēģiptieši

Maize ir viens no pamatēdieniem, ēģiptieši to ēd dažādos veidos. Īpaši populāra ir pitas maizīte, ko pasniedz kā piedevu pamatēdieniem vai pilda ar dažādām sastāvdaļām, piemēram, gaļu un dārzeņiem vai pupiņu masu.

“Foul” - ēdieni no pupiņām ir ļoti iecienīti un pieejami dažādās variācijās.

“Viena maizīte ar pupiņu pildījumu maksā aptuveni 50 centus – tas ir lētākais un iecienītākais ēdiens gan bagātiem gan nabagiem.

Starp citu, lielākais pupiņu eksports Ēģiptē ir tieši no Latvijas,” interesantu faktu atklāj Digna.

Foto: Dignas Abuzeidas privātais arhīvs

Veģetārieši šajā valstī netiek apdalīti – ēģiptieši māk 1000 veidos pagatavot humosu, ko parasti pasniedz ar zeltainiem falafeliem – garšām bagātiem pupu plācenīšiem, kurus gatavo, apkraukšķinot taukvāres katlā.

"Koshari" ir viens no veģetārajiem ēdieniem, ko Digna noteikti iesaka pamēģināt dažādos vietējos restorānos. Tas sastāv no makaroniem ar tomātu mērci, kas sajaukti ar rīsiem, lēcām, karamelizētiem sīpoliem, ķiplokiem un zirņiem.

Aptuvenā cena par vienu košari porciju ir 90 centi.

"Hurgadā šo ēdienu var nobaudīt bistro Koshary El Tahrir. Iesaku izvēlēties vidēja lieluma porciju, jo košari ir ļoti sātīgs ēdiens," brīdina Digna.

Košari.
Košari. Foto: Dignas Abuzeidas privātais arhīvs

Klimats nosaka to, ka ēģiptiešu ēdienkartē nav mums ierasto ogu kā, piemēram, avenes, mellenes u.tml., toties ir liela augļu daudzveidība.  Visvairāk tiek izmantoti dārzeņi salikumā ar sieru vai gaļu. Tradicionālo ēdienu pamatā bieži ir pupas, baklažāni, paprika. Mērces lielākoties tiek gatavotas no olīveļļas, citronu sulas un dažādām garšvielām.

Cūkgaļa kulinārijā tiek izmantota salīdzinoši reti, jo to aizliedz reliģija - vairāk nekā 90% Ēģiptes iedzīvotāju ir musulmaņi.

Viens no populārākajiem gaļas ēdieniem Ēģiptē ir kofta - liellopa vai jēra gaļas kotletes. Par Ēģiptes nacionālo ēdienu dēvē “molokheyyah” zupu, kas ir vistas, zivs vai truša buljons ar altejas lapām, ķiplokiem un koriandru. Ēģiptes kulinārā mantojuma īpatnība ir baložu gaļā jeb “hamam mahshi”, tādēļ šajā valstī tiek audzēti un pavairoti baloži, ko uzskata par delikatesi.

Pilsētās, kas atrodas pie jūras, piemēram, Hurgadā, ir iespējams izbaudīt zivju un jūras velšu daudzveidību.

Zivis parasti tiek pasniegtas ar īpaši gatavotiem rīsiem. Ēģiptiešu virtuve piedāvā arī daudzus Nīlas ielejā audzēto rīsu ēdienus ar dažādām Ēģiptei raksturīgām piedevām. Jāņem vērā, ka zivju un gaļas ēdieni Ēģiptē lielākoties ir ļoti sātīgi.

Ēģiptiešu tradicionālie deserti ir ļoti saldi, to izgatavošanai izmanto daudz krēma, riekstu un medus. Īpaši garšīgi ir deserti no vīģēm un datelēm (Ēģipte izaudzē visvairāk dateļu pasaulē).

Ēģiptiešu dzērieni

Ēģiptieši ir lieli kafijas un tējas cienītāji. Īpaši iecienītas ir svaigi spiestas augļu sulas (mango, guavas, citronu, apelsīnu, granātu) un karkade - dzēriens no hibiska vai Sudānas rozes lapiņām, pasniedz kā tēju gan karstu, gan aukstu.

Foto: Dignas Abuzeidas privātais arhīvs

Interesanti ir arī vietējā ražojuma vīni un alus, no kuriem populārākie ir: stella un sakkara (alus), populārākie vīni - Omar Khayyam, Obelisk, Grand Marquis (sarkanvīns un baltvīns) un Cru de Ptolemees (baltvīns).

Tieši senie ēģiptieši bija viena no pirmajām civilizācijām, kas godināja vīnu, piešķirot tam nozīmīgu lomu sakrālajās ceremonijās. Faraonu kapenes tika apgleznotas ar ainām, kas sīki aprakstīja vīna tapšanas procesu – no vīnogu audzēšanas līdz kausu pasniegšanai tā laika lielākajos tempļos. Savukārt mūsdienās viena no retajām vietām Ēģiptē, kur tiek ražots vīns, ir vīna darītava Kouroum of the Nile, kas atrodas Sarkanās jūras kūrortpilsētā El Gounā, jo

reliģiskā pārliecība vietējiem iedzīvotājiem neļauj lietot alkoholu,

Tomēr lielākajā valsts daļā dažu mēriņu nobaudīšana ir atļauta. Lidostās un lielajās pilsētās ir daži alkoholisko dzērienu beznodokļu (tax free) veikali, bet kūrortos alkoholu specializētos veikalos var iegādāties tikai uzreiz pēc ierašanās valstī (noteiktā laika posmā – visbiežāk 48 stundas kopš ierašanās dienas).

Ieteikumi tūristiem

Lai neiedzīvotos veselības problēmās, tūristiem būtu vērts ņemt vērā, ka Ēģiptē nav ieteicams dzert krāna ūdeni - pat zobu tīrīšanai labāk iegādāties ūdeni pudelēs.

Viens no lielākajiem musulmaņu reliģiskajiem gada notikumiem ir svētais mēnesis ramadāns, kurš šogad iekrīt aprīlī.

Jāielāgo, ka ramadāna laikā musulmaņiem ir aizliegts diennakts gaišajā laikā ēst, dzert vai nodoties miesas priekiem. Kūrorti un viesnīcas darbojas kā parasti, tomēr, izbraucot ārpus to robežām, tūristiem vajadzētu respektēt vietējo tradīcijas, izvairoties ģērbties īsos šortos vai kleitās ar pārlieku dziļiem izgriezumiem.

Digna stāsta, ka ramadāna laika mājsaimnieces lutina ģimeni ar dažādiem saldumiem un mājas tiek izdekorētas ar daudzkrāsainām gaismiņām. “Visi vakarā satiekas pie vakariņu galda, bet dienas gaišajā laikā ievēro gavēni. Tiem, kas vēlas saprast, kādas ir ramadāna vakariņas, mana atbilde ir šāda – tās ir tikpat bagātīgas kā Ziemassvētku vakariņas, tikai turpinās vesela mēneša garumā.”

Kafejnīcās un restorānos ēdiens nav dārgs, tādēļ, ja gribas paēst, labāk iegriezties tur nekā riskēt, pērkot ēdienu uz ielas.

Daudzās viesnīcās ir nacionālās kafejnīcas un restorāni, kur var nobaudīt brīnišķīgus ēģiptiešu ēdienus. 

"Ja nevēlēsieties doties uz restorānu, tad var pasūtīt ēdiena piegādi - visā Ēģiptē populārākā aplikācija ir "Otlob","

iesaka Digna.

Lūk, tradicionālie ēģiptiešu ēdieni, ko noteikti būtu ieteicams nogaršot:

  • “foul”- ēdiens no pupiņām;
  • humoss - smēriņš no turku zirņiem vai pupiņām ar tahini, citronu sulu un ķiplokiem;
  • “hamam mahshi” -(pildīts balodis);
  • “kebda” - ceptas aknas;
  • “koshari” - šo ēdienu veido ar sīpolu un tomātu mērci pasniegti dažādu veidu makaroni, rīsi, lēcas;
  • “tahina” - no sezama sēkliņām gatavota biezeņveida mērce ar citronu;
  • “babaganoush” - ceptu baklažānu biezenis ar sezama mērci;
  • “kofta” - jēra vai liellopa gaļas kotletes;
  • kebabi no jēra, liellopa, vistas gaļas;
  • zivju un jūras produktu ēdieni;
  • baklava - kārtainās mīklas cepums ar pildījumu, kas gatavots no pistācijām, sīki kapātiem riekstiem piena un medus sīrupā;
  • “ommu ali” - cepums no rīsiem, rozīnēm, kokosriekstiem un piena;
  • "kunafa" - kraukšķīgi apcepts mīklas apvalciņš ar cukuru un sviestu slēpj krēmīgu, staipīgu siera pudiņa pildījumu;
  • "ataif" - arābu pankūkas ar valriekstu pildījumu un rožūdens sīrupu;
  • “mahallabiyah” - ar kukurūzu vai rīsiem saputots piena krēms, pārkaisīts ar sīki sakapātiem riekstiem.

Hurgadas slēptās pērles

Lūk, Dignas Abuzeidas ieteiktās Hurgadas slēptās “pērles" - vietas, kur garšīgi paēst un izbaudīt īpašu atmosfēru!

Bedouin house – Hurgadā nesen atvērta kafejnīca, kur, baudot dažādus gardumus, var vērot krāšņus saulrietus un kā ostā iepeld kuģi. Īpašā “odziņa” – dažādas tējas, kas vārītas uz atklātas uguns, piemēram, tēja ar krustnagliņām, kā arī zemeņu kafija.

Foto: Bedouin house publicitātes foto

Star fish - populārs zivju un jūras velšu restorāns Hurgadā, kas izceļas ar gadiem nemainīgu kvalitāti.

Moby dick - šī grilbāra apmeklējums jāieplāno tiem gardēžiem, kas vēlas nobaudīt tādu eksotiku kā kamieļa steiks un aknas.

Gad restaurant - bistro tipa restorāni, kur lēti un labā kvalitātē nobaudīt ēģiptiešu virtuves tradicionālos ēdienus.

Carribean bar - ļoti skaists restorāns, kas piedāvā neaizmirstamus skatus no plašas terases, kas uzbūvēta uz mola, kas iestiepjas jūrā. Kaut gan restorāns atrodas viesnīcas “Bella Vista” teritorijā, tomēr ir atvērts ikvienam interesentam.

Foto: Carribean Bar publicitātes foto

Ja vēlies iepazīt ēģiptiešu kulinārā mantojuma daudzveidību, ir vērts par nākamā ceļojuma galamērķi izvēlēties Ēģipti! Nākamās ziemas sezonas ceļojumi jau ir izziņoti iepriekšpārdošanā par izdevīgām cenām.

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu