Vācijas prezidents Ziemassvētku uzrunā brīdina pilsoņus nenovērsties no demokrātijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Savā Ziemassvētku uzrunā Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers norāda, ka pasaule šogad ir parādījusi savu “tumšo pusi”. Tomēr “cilvēkiem ir labāki padomdevēji nekā dusmas un nicinājums”, prezidenta runu citē “Deutsche Welle”.

Federālais prezidents Franks Valters Šteinmeiers ir brīdinājis vāciešus nenovērsties no demokrātijas. “Jā, mēs ilgojamies pēc skaidrības. Jā, ir pareizi sagaidīt, ka politiskie līderi cīnīsies, lai atrastu pareizo ceļu, bet arī sniegs atbildes, kas palīdzēs mums kā valstij,” sacīja Šteinmeiers savā šā gada Ziemassvētku uzrunā. Pilsoņiem ir jāgaida, ka demokrāti sadarbosies, kad runa ir par kopējo labumu. “Daudzi to ir palaiduši garām. Vieni novēršas, citi visu un visus apvaino.”

Taču, kad demokrātijā kļūst grūti, ir “labāki padomdevēji nekā dusmas un nicinājums”, uzsvēra Vācijas valsts vadītājs. “Pat labāki par tiem, kas izliekas, ka uz nākotnes jautājumiem vienmēr ir viena vienkārša atbilde. Labi padomdevēji ir drosme un sadarbība.” Tas ietver arī rūpes par ikvienu cilvēku.

“Tālāk mēs virzīsimies tikai kopā, nevis tad, ja katrs noslēgsies savā pasaulē,” sacīja Šteinmeiers. “Šis gads arī šeit ir atstājis daudz neatbildētu jautājumu.”

Šogad pasaule ir parādījusi savu “tumšo pusi”, turpināja federālais prezidents. Ir bijušas ciešanas un postījumi, kā arī naids un vardarbība. Vispirms viņš pieminēja Krievijas agresijas karu pret Ukrainu. “Un kopš rudens mūs ir šausminājušas “Hamās” pastrādātās zvērības un kara upuri Tuvajos Austrumos. Šis gads mums ir atstājis daudz neatbildētu jautājumu arī šeit, mūsu valstī.” Un daži cilvēki ir skeptiski noskaņoti pret valsti un politiku, daži ir noraizējušies par nākotni.

Tomēr Šteinmeiers novēlēja Vācijas iedzīvotājiem, lai viņi svētku laikā varētu aizvērt aiz sevis durvis un baudīt laiku kopā ar saviem mīļajiem. Viņš arī pateicās tiem, kas “ir ceļā”, lai “mēs visi varētu svinēt mierā un drošībā”.

Kā piemēru viņš minēja policiju, ugunsdzēsējus un bruņotos spēkus, kā arī klīniku, aprūpes namu un citu iestāžu darbiniekus, kuri “pat svētku laikā rūpējas par citiem cilvēkiem, cilvēkiem, kas nonākuši emocionālās grūtībās, cilvēkiem bez jumta virs galvas! Paldies, ka esat līdzās.”

Nobeigumā federālais prezidents atgādināja, ka nākamgad Vācija svinēs savas demokrātijas 75. gadadienu. “Mūsu konstitūcija ir kaut kas, ar ko mēs varam lepoties.” Šis pamats ir “labi nesis mūsu valsti līdz šim” un turpinās to darīt arī nākotnē. “Apzināsimies biežāk: Vācija ir un paliks laba valsts.”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu