Latvijas Universitātē ievēlēti seši tenūrprofesori

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes galvenā ēka
Latvijas Universitātes galvenā ēka Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Universitātē (LU) ievēlēti seši tenūrprofesori medicīnā, fizikā, datorzinātnēs, valodniecībā, filozofijā un sociālajās zinātnēs.

Medicīnas bāzes zinātņu, tai skaitā farmācijas nozarē ievēlēta LU Medicīnas fakultātes gan farmācijas bakalaura, gan maģistra studiju programmu direktore Una Riekstiņa.

Par LU tenūrprofesoru fizikā ievēlēts zinātnieks, kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, bet datorzinātnē - kvantu datorzinātnieks, Kvantu datorzinātnes centra pētnieku grupas vadītājs Andris Ambainis.

Sociālo zinātņu nozaru grupā ievēlēta LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece un Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore Inta Mieriņa.

Savukārt filozofijas, ētikas un reliģijas nozares sociālās filozofijas apakšnozarē ievēlēts LU Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs Raivis Bičevskis.

Valodniecības un literatūrzinātnes nozares latviešu sinhroniskās valodniecības apakšnozarē ievēlēta LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača.

LU bija izsludinājusi astoņas tenūrprofesoru vietas - bioloģijā, medicīnā, fizikā, datorzinātnēs, valodniecībā, filozofijā, kā arī sociālajās un izglītības zinātnēs.

Uz tenūrprofesoru amata vietām bioloģijā un izglītības zinātnē tiks rīkots atkārtots konkurss.

Tenūrprofesora galvenajos pienākumos ietilpst noteikt prioritārās pētniecības jomas un virzienus konkrētajā zinātņu nozarē, piesaistīt pētniecības programmas īstenošanai nepieciešamo finansējumu, vadīt pētniecības projektus, kā arī iesaistīties starptautiskos konsorcijos un projektos. Tāpat zinātnes profesoram ir jāizstrādā studiju programmas un kursi maģistra un doktora studiju līmenī, jāvada promocijas darbu izstrāde, kā arī jāveicina zinātnes nozares plašāka atpazīstamība sabiedrībā.

Tenūras sistēma ieviesta vairākās Eiropas valstīs, tai skaitā Latvijā. Tā paredz, ka vēlētajam akadēmiskajam personālam, iegūstot noteiktu akadēmisko amatu, piemēram, asociētā profesora vai profesora amatu, un izpildot noteiktus profesionālās un zinātniskās kvalifikācijas kritērijus, tiks nodrošināts beztermiņa darba līgums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu