Gazas joslā netiks veidotas ebreju apmetnes, sola Izraēlas ministrs

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SALEH SALEM/Reuters/Scanpix

Pēc kara par Gazas joslas civilo pārvaldi atbildīgi būs palestīnieši, un anklāvā netiek plānota ebreju apmetņu būve, paziņojis Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants.

"Pēc kara mērķu sasniegšanas Gazas joslā nebūs nekādas Izraēlas civilās klātbūtnes," Galants pavēstīja Izraēlas mediju pārstāvjiem, izklāstot turpmākos plānus palestīniešu teritorijā, kuru līdz šim kontrolējis teroristiskais grupējums "Hamās".

Agrāk Galants izteica stingru atbalstu apmetņu būvniecībai un neatbalstīja palestīniešu valsts izveidi.

Daži Izraēlas galēji labēji noskaņotie ministri ir izteikušies par ebreju apmetņu atjaunošanu Gazas joslā pēc kara beigām, tomēr Vācija, Francija un ASV tādus plānus asi kritizē.

Kā paziņoja Izraēlas aizsardzības ministrs, tiek plānots, ka palestīniešu teritorijā pēc kara kontroli pārņems palestīnieši, kuri nav naidīgi pret Izraēlu. Vienlaikus Galants neprecizēja, kas varētu būt šie palestīnieši.

ASV vēlas, lai to atkal dara Palestīniešu pašpārvalde, kas kontrolē Jordānas upes Rietumkrastu un kuru kontrolē sekulārā palestīniešu organizācija "Fatah", bet pret to iebilst Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Daži "Fatah" pārstāvji ir pauduši, ka saprotot "Hamās" rīcību 7.oktobrī, sarīkojot slaktiņu Izraēlā.

"Hamās" 2007.gadā padzina Palestīniešu pašpārvaldi no Gazas joslas. "Fatah" un "Hamās" ir divas lielākās palestīniešu organizācijas, un kopš tā laika ir sīvas pretinieces, lai gan jau vairākus gadus starp abām organizācijām notiek samierināšanās sarunas.

Galants paskaidroja, ka trešajā kara posmā Izraēlas armija, kas atrodas Gazas joslas ziemeļu daļā, pāries uz jaunu kaujas taktiku, kas paredz mērķtiecīgus uzlidojumus tuneļu iznīcināšanu, sauszemes operācijas un gaisa triecienus, lai likvidētu atlikušos teroristu perēkļus.

Karš turpināsies, līdz visi ķīlnieki tiks atbrīvoti un "Hamās" militārā un politiskā vadība tiks iznīcināta, uzsvēra ministrs.

Izraēlas aizsardzības ministrs vēlas, lai Gazas joslas atjaunošana notiktu ASV vadībā un sadarbībā ar Eiropas un reģiona partneriem.

Taču pat pēc kara beigām Izraēla saglabās "savu rīcības brīvību Gazas joslā" un turpinās kontrolēt piekrastes zonā ievestās preces. Tiks darīts viss, lai nodrošinātu, ka Gazas josla vairs neapdraud Izraēlu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu