Lielāko daļu elektrības patērērētāju Latvijā cenas svārstības biržā neietekmē (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lai arī elektroenerģijas cenas biržā piektdien, 5.janvārī, ir ļoti augstas, Latvijā lielāko daļu elektroenerģijas lietotāju tās neietekmē, ziņu medijam TVNET norāda energokoncernā AS "Latvenergo".

Kompānijā skaidro, ka elektroenerģijas cenas līmeni Baltijas un Ziemeļvalstu biržā "Nord Pool" ietekmē vairāki faktori — klimats, fosilo kurināmo cenas, ražošanas jaudu pieejamība elektroenerģijas ražošanai, starpsavienojumu pieejamība un darbība.

Šobrīd cenu kāpuma noteicošais faktors ir aukstais laiks – jau ziņots, ka Skandināvijā un īpaši Somijā (vietām līdz -40 grādiem), šodien, 5. janvārī, "Nord Pool" biržā Baltijas (īpaši Somijas un Igaunijas) cenu apgabalos novērojamas augstas elektroenerģijas cenas.

Lielais sals veicinājis augstu elektrības patēriņu un izraisījis neplānotus atslēgumus dažādās ražotnēs, kā rezultātā Nord Pool Somijas un Igaunijas cenu apgabalos 5. janvārī elektroenerģijas cena sasniegusi rekordaugstu līmeni - 1896,00 EUR/MWh, bet Latvijā un Lietuvā – 1478,91EUR/MWh.

Vienlaikus, lai arī cenas biržā ir augstas, Latvijā lielāko skaitu elektroenerģijas lietotāju tās šodien neietekmē, uzsver "Latvenergo".

Tas ir saistīts ar to, ka "Elektrum" klientu vairākums ir izvēlējušies un noslēguši līgumus par fiksētu elektroenerģijas cenu, līdz ar to šīs dienas augstās elektroenerģijas biržas cenas viņus neskar.

Savukārt klientiem, kas izvēlas biržas tarifu, ir jāturpina ierastie paradumi, pielāgojot savu patēriņu izdevīgākajiem biržas cenas laikiem.

Tāpat "Latvenergo" informē, ka koncerna ražotnes ar elektroenerģiju šobrīd pilnībā nodrošina "Elektrum" klientus, kā arī Latvija patlaban ir vienīgā elektroenerģijas eksportētāja Baltijas valstīs, bet kopā ar Norvēģiju arī Ziemeļeiropas reģionā.

"AS "Latvenergo" jau iepriekš ir paudusi, ka risinājums šādu situāciju novēršanai nākotnē ir lielāku ģenerējošo jaudu palielināšana. Būtiskākā loma ir vēja enerģijas attīstīšanai, piemēram, SIA "Latvijas vēja parku" projektam. Jo vairāk ģenerējošās jaudas būs valstī, jo retāk būs dienas ar negaidītiem elektroenerģijas cenas kāpumiem," piebilst energkoncernā.

Jau vēstīts, ka 5. janvārī "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cena Latvijas reģionā no plkst. 8 līdz 12, kā arī no plkst. 15 līdz 17 pārsniegs vienu eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu