Sji sācis tīrīšanu Ķīnas armijā, kas kļuvusi par "slepkavas Nr. 1" upuri (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ķīnas armija, tieši tāpat kā Krievijas armija, ir kļuvusi par “slepkavas numur viens” upuri. Tieši tā eksperti pirms 10 gadiem nosaukuši korupciju.

Mīts par “otro spēcīgāko armiju pasaulē” ātri sabruka pēc kara sākuma Ukrainā – atklājās, ka nauda, kas piešķirta militārajai nozarei, ir izzagta un karot nākas ar piecdesmito-sešdesmito gadu tankiem, lādiņi tiek iepirkti Ziemeļkorejā, bet 1,5 miljoni formastērpu eksistē vien uz papīra.

Ķīnas vadonis Sji Dzjiņpins noteica līdz 2027. gadam pārveidot Ķīnas Bruņotos spēkus par “pasaules klases armiju”, tomēr izlūkdienestu dati liek apšaubīt, vai šis uzdevums ir paveicams.

Nesen Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijā tika veikta masveidīga tīrīšana, kas saistīta ar lielu korupciju. Tā izrādījusies tik liela, ka Sji plāni pārveidot armiju faktiski ir bezjēdzīgi, kā arī tas Ķīnas elitei rada šaubas, vai Ķīna būs spējīga veiksmīgi karot, vēsta “Bloomberg”.

Kā piemērs tiek norādītas raķetes, kurām degvielas vietā tiek iepildīts ūdens. Tās nav iespējams normāli lietot, jo vairāki to komponenti nedarbojas tā, kā vajadzētu. Raķešu spēki ir viens no kliedzošākajiem korupcijas piemēriem. Tieši korupcijas dēļ tiek veiktas “tīrīšanas”, un ir maz ticams, ka Ķīna tuvākajos gados būs gatava veikt nopietnu militāru uzbrukumu.

Pēdējā pusgada laikā kukuļņemšanā pieķerti vairāk nekā 10 augstu stāvoši ierēdņi no Ķīnas Aizsardzības ministrijas. “Bloobmerg” to sauc par, iespējams, lielāko tīrīšanu armijas rindās Ķīnas modernajā vēsturē. Tāpat nomainīti Aizsardzības ministrijas un Bruņoto spēku vadītāji, un amatu zaudējis raķešu spēku virspavēlnieks. Pēdējās tīrīšanas notikušas decembra vidū – tad amatus zaudējušas piecas amatpersonas raķešu spēkos un divas izstrādes un aprīkojuma jomā. Tāpat atlaisti raķešu ražošanas kompāniju vadītāji. Tomēr pastāv aizdomas, ka reāli amatus zaudējuši ievērojami vairāk cilvēku.

Paša Sji pozīcijas tas neietekmē, tieši otrādi – viņa veiktās tīrīšanas var liecināt par “Sji apņēmību un kontroli pār situāciju”.

Tiek norādīts, ka tieši raķešu spēki ir galvenā loma potenciālajā iebrukumā Taivānā. Pirms Jaunā gada Sji nosauca atkalapvienošanos ar Taivānu par vēsturisku nepieciešamību. Pēc amerikāņu izlūkošanas datiem, Sji pavēlējis Aizsardzības ministrijai sagatavoties tam, ka militāra kontrole pār Taivānu būs jāpārņem ap 2027. gadu. Tas sakritīs ar Ķīnas Atbrīvošanas armijas 100. gadadienu, un uz šo laiku “Ķīnas armijai jākļūst par pasaules klases spēku”.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu