Latvija ir to Eiropas valstu "antitopa" augšgalā, kurās atalgojuma atšķirības starp vīriešiem un sievietēm vienādos amatos ir ļoti lielas. Pēc "Novatore" barometra pēdējiem datiem Latvijas gadījumā divus mēnešus gadā sieviete strādā par velti salīdzinājumā ar vīrieti. Par noteiktu dzimumu lomu stereotipu uzturēšanu, par uzdrīkstēšanos pastāvēt par sevi, par dzimumu kvotām vadošos amatos, par sievietēm Valsts aizsardzības dienestā un četru dienu darba nedēļu TVNET+ sarunājas ar uzņēmēju, sieviešu profesionālās līderības stiprināšanas platformas "Novatore" līdzveidotāju, Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) valdes priekšsēdētāju Dagniju Lejiņu.

- Esi rakstījusi, ka ieteikumu sarunās pie galda nerunāt par reliģiju, politiku un naudu varētu papildināt ar sarunām par sievietēm, norādot, ka "sarunas par sieviešu līdztiesību – atalgojumu un situāciju darba tirgū – riskē "uzspridzināt" jebkuras saviesīgas diskusijas." Varbūt vari dalīties ar kādu gadījumu no pieredzes, kad ir tā noticis? Kā attiecīgā saruna aizsākusies un kā notikusi eskalācija?

- Pēdējos divos gados, kopš ejam kopā ar "Novatore" ideju par sieviešu ekonomisko spēcināšanu, lielākoties man ir sajūta, ka cilvēki uzskata, ka tā ir pseidotēma, ka tai nav pamatojuma, jo taču "sievietes, ejiet un dariet, viss ir iespējams". Neslēpšu, ka arī saviesīgās draugu sarunās ir bijušas daudzas un dažādas asas diskusijas. Domāju, izskaidrojums ir tas, ka mums apakšā ir dziļi audzināšanas stereotipi un uzskatu modeļi, kas mums neļauj iziet ārā no saviem aizspriedumiem.

"Novatores" barometrs apliecina arī to, ka šie stereotipi ir ļoti dziļi. Cilvēki saka – "piesakieties augsta līmeņa darbiem un prasiet lielāku algu" un viss. Tomēr dzīvē mēs redzam, ka 76% sieviešu ir saskārušās ar nevienlīdzības un aizspriedumu situācijām gan par atalgojumu, gan darba izvēli, gan lomu sadalījumu mājās un darbā. Šie stereotipi ir dzīvi.

Jāatzīst arī, jo cilvēks ir vecāka gadu gājuma, jo šie stereotipi ir stiprāki. Ja gribat strīdēties par šiem jautājumiem, tad ar vecākiem kolēģiem un draugiem diskusijas būs asākas. Jauniešiem tomēr ir liberālāki uzskati.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X