Eiropas Komisija apsūdzējusi "Google" Krievijas propagandas izplatīšanā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Komisija aicinājusi "Google" un citas lielās tehnoloģiju kompānijas palīdzēt neatkarīgajiem Krievijas un Baltkrievijas medijiem cīnīties pret propagandas ruporiem, kas veiksmīgi izmanto meklēšanas algoritmus savā labā. Par to intervijā "Financial Times" paziņojusi Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jurova.

"Cīņa pret dezinformāciju un brīvo mediju atbalsts - tās ir vienas medaļas divas puses. Mēs gribam, lai lielie tehnoloģiju giganti pievērstu uzmanību šiem aspektiem," teica Jurova.

Tas nozīmē, ka tīmeklī jābūt nodrošinātai pārbaudītai un uzticamai informācijai, nevis Kremļa vai Minskas propagandai, uzsvēra Jurova, kritizējot "Google" un citas lielās platformas par Krievijas un Baltkrievijas režīmu propagandu. Baltkrievijas opozīcijas žurnālisti jau sūdzējušies Eiropas Komisijai, ka saturs, kas kritizē Aleksandra Lukašenko režīmu, nesasniedz mērķauditoriju, jo "Google", "Meta" un citu uzņēmumu meklēšanas algoritmi strādā, ņemot vērā Baltkrievijas cenzūras noteikumus.

Jurova decembrī izteica savas bažas attiecībā pret Baltkrieviju pauda "Google" starptautisko lietu vadītājam Kentam Vokeram, bet pērn maijā analoģiskus jautājumus risināja ar "Google" ģenerāldirektoru Sundaru Pičaju. Viņa vērsa uzmanību, ka neatkarīgie mediji Krievijā saskaras ar tādām problēmām, ka tie nevar pelnīt ar saturu, kas izvietots platformā "YouTube".

"Google" solīja, ka "pieliks visas pūles, lai ievērotu savu iekšējo politiku tā, lai satura pasniegšanā netiktu izteikti ņemta vērā viena vai otra politiskā nostāja". Tiesa gan, kompānija brīdināja, ka ziņu meklēšanas rezultāti tiks pilnveidota, taču pastāv "simtiem faktoru, kas nosaka, kādus rezultātus rādīt un kādus ne".

Lietuvas Eiropas Parlamenta pārstāvis Jozs Olekass, kurš ir Eiropas Parlamenta delegācijas attiecību jautājumos ar Baltkrieviju vadītājs, paziņoja, ka lielie tehnoloģiju uzņēmumi nav parādījuši nekādu vēlmi vai interesi risināt šo problēmu.

Viņš norādīja, ka "Krievijā bloķētie mediji "Google" algoritmu ieskatā ir kā nederīgas vietnes". "Pēc kāda laika visi neatkarīgie mediji atrodas pašā ziņu lentes apakšā, bet svarīgāko ziņu vidū dominē Kremļa un Lukašenko "mediji"," pauda Olekass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu