MVU un mikrouzņēmumiem būs pieejams atbalsts investīcijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 9. janvārī, atbalstīja grozījumus noteikumos par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju un lauksaimniecības un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai. Tas ļaus uzsākt 2021.-2027. gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda atbalsta sniegšanu uzņēmumu produktivitātes kāpināšanai investīciju un apgrozāmo līdzekļu veidā.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), atbalsts būs pieejams mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kā arī mazās vidējas un vidējas kapitalizācijas sabiedrībām.

Atbalstam varēs pieteikties komersanti ar vismaz 12 mēnešu pieredzi un ne mazāk kā pieciem darbiniekiem. Komersanti varēs pieteikties atbalstam investīcijām līdz 2,85 miljoniem eiro un ne vairāk kā 90% no kopējām izmaksām, ar aizdevuma termiņu līdz 15 gadiem, kā arī apgrozāmajiem līdzekļiem no 100 000 eiro līdz pieciem miljoniem eiro ar aizdevuma termiņu līdz 15 gadiem.

Vienam saimnieciskās darbības veicējam AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") varēs sniegt aizdevumu līdz pieciem miljoniem eiro.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 15,663 miljoni eiro un tā ietvaros līdz 2029.gada 31.decembrim plānots atbalstīt vismaz 150 saimnieciskās darbības veicējus, piesaistīt privātajās investīcijās provizoriski piecus miljonus eiro un šajos uzņēmumos kāpināt apgrozījuma pieaugumu vismaz par 20%.

Lai veicinātu atbalsta pieejamību visā Latvijas teritorijā, ieviešanā tiks iesaistīti "Altum" reģionālie centri, kā arī komersantiem ir pieejami konsultāciju sniegšanas centri, kur katrs komersants tiek konsultēts individuāli. Savukārt, EM plāno rīkot informatīvos pasākumus reģionos.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka pieeja apgrozāmajiem līdzekļiem un investīciju iespējas ir nozīmīgs faktors mazo un vidējo uzņēmumu darbības un konkurētspējas palielināšanai, īpaši, uzņēmējdarbības uzsācējiem un inovatīviem, strauji augošiem uzņēmumiem.

"Šādi uzņēmumi visbiežāk saskaras ar finansējuma trūkumu, jo īpaši apgrozāmajiem līdzekļiem un salīdzinoši ilgstošu naudas apriti, tādēļ valsts atbalsts šeit ir vitāli nepieciešams. Tāpat būtiski ir nodrošināt finansējuma pieejamību uzņēmējdarbības attīstībai, produktivitātes un eksportspējas celšanai, risinot nepilnības finanšu pieejamības jomā, un šogad panākot tautsaimniecības atgriešanos pie izaugsmes", norāda Valainis.

Iepriekšējā ES fondu plānošanas periodā, līdz 2023.gada 30.septembrim "Altum" apstiprināti pieteikumi 54,1 miljona eiro apmērā, sniedzot atbalstu 222 komersantiem un ļaujot piesaistīt privātajās investīcijās vismaz 10 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu