Vājākā izaugsme 30 gadu laikā: Pasaules Banka publiskojusi jaunākās prognozes

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pasaules ekonomikas izaugsmes temps 2024. gadā būs 2,4%, bet 2025. gadā - 2,7%, kas ir vājākais rādītājs pēdējo 30 gadu laikā, liecina Pasaules bankas ziņojums "Pasaules ekonomikas perspektīvas". 

Pēc Pasaules bankas datiem, 2023. gada rezultāti liecina, ka pasaules ekonomikas izaugsme būs bijusi 2,6%, kas ir labāks rādītājs nekā iepriekšējā prognoze - 2,1%. Tajā pašā laikā 2024 gadā ekonomikas izaugsme samazināsies līdz 2,5%, bet 2025. gadā tā pieaugs līdz 2,7%, ņemot vērā inflācijas samazināšanos, kā arī naudas un kredītu politikas mīkstināšanos. 

Pēc bankas aprēķiniem, pasaules ekonomikas izaugsme periodā no 2020. līdz 2024. gadam ir vājākais desmitgades sākums pēdējo 30 gadu laikā. 

"No vienas puses, pasaules ekonomika atrodas labākā stāvoklī nekā pirms gada: globālās recesijas riski ir samazinājušies, ņemot vērā ASV ekonomikas spēka pieaugumu. Tomēr pieaugošie ģeopolitiskie riski var radīt jaunas īstermiņa bīstamības pasaules ekonomikai," norāda Pasaules Banka

Tiek norādīts, ka attīstības valstu ekonomika pieaugs par tikai 3,9%, kas ir par vienu procentpunktu mazāk, nekā vidējais rādītājs iepriekšējā desmitgadē. Pēc pagājušā gada neapmierinošajiem rezultātiem, arī jaunattīstības valstīs ekonomiskā izaugsme būs zemāka, nekā prognozēts iepriekš," teikts atskaitē. 

Pēc Pasaules Bankas datiem, 2024. gada beigās cilvēki katrā ceturtajā attīstības valstī un aptuveni 40% jaunattīstības valstu kļūs vēl nabadzīgāki, nekā pirms kovida pandēmijas 2019. gadā. 

Eiropā un Centrālāzijā izaugsme gaidāma 2,4 procentu apmērā šogad un pieaugs par 0,3 procentpunktiem nākamgad. Galvenie izaugsmes dzinuļi būs privātā patēriņa pieaugums, ko veicinās inflācijas spiediena mazināšanās, kā arī eksporta pieaugums. 

Tomēr pastāv arī zināmas neskaidrības, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā. Atskaitot Krieviju un Ukrainu, reģiona izaugsmes rādītāji var palielināties par 3,1% šogad un 3,7% nākamgad. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu