"Tele2": mobilo sakaru iepirkumā "RB Rail" izvēlējies par vismaz 250% dārgāku piedāvājumu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Rail Baltica" projekta attīstības un būvniecības uzņēmums "RB Rail AS" mobilo sakaru pakalpojumu publiskajā iepirkumā par uzvarētāju izvēlējies mobilo sakaru operatoru, kura piedāvājums ir vismaz par 250% dārgāks nekā cita pretendenta iesniegtais piedāvājums, ziņu medijam TVNET atklāj telekomunikāciju operators "Tele2".

"Rail Baltica" mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka piedāvājumu atvēršana iepirkumu konkursā notikusi pērnā gada 22. decembrī, un visaugstāko iepirkumu komisijas vērtējumu saņēmis daļēji valstij piederošā telekomunikāciju operatora SIA "Latvijas Mobilais Telefons" piedāvājums. Ar šo kompāniju attiecīgi arī nolemts slēgt līgumu.

Kā atzīmē "Tele2",

iepirkumā bija izveidota sarežģīta punktu sistēma, kas tikai šķietami rada iespaidu, ka tiek meklēts izdevīgākais piedāvājums.

Uzņēmuma komercdirektors Raivo Rosts norāda: lai gan mobilo sakaru iepirkuma mērogs, protams, nav salīdzināms ar kopējām "Rail Baltica" projekta izmaksām, taču pats fakts, ka pat mobilo sakaru iepirkums tika izveidots tā, ka tiek pārmaksāts par tik vienkāršu un ikdienišķu pakalpojumu kā mobilie sakari, rada vilšanos.

"Šī iepirkuma absurdu varētu salīdzināt ar automašīnu iepirkumu. Proti, tajā uzvar pretendents ar 250% dārgāku piedāvājumu tikai tādēļ, ka tas Latvijas teritorijā nodrošina maksimālo braukšanas ātrumu 250 km/h, kamēr otrs pretendents "tikai" 210 km/h, lai gan atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h," sašutumu pauž Rosts. 

Vienlaikus "Tele2" atzīmē, ka šādi veidoti publiskie iepirkumi mobilo sakaru jomā nav retums. Sarežģīta punktu sistēma, kas mākslīgi samazina vai palielina kādas sadaļas vērtību vai ļauj pretendentiem matemātiski manipulēt ar piedāvājuma cipariem, neļauj noskaidrot patiesi saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu.

"Šāda "mistiska" punktu sistēma, kas ļauj visiem pretendentiem kvalificēties iepirkumu prasībām, tomēr kā saimnieciski izdevīgāko atzīt divas reizes dārgāko, faktiski iepirkumus padara formālus un konkurenci kropļojošus," skaidro Rosts. 

Proti, tā vietā, lai skaidri definētu kvalitātes prasības, kas neatbilstošas kvalitātes pretendentus vienkārši izslēgtu no tālākas dalības iepirkumā, "notiek spēlītes ar punktiem", kā rezultātā tiek iegūts pakalpojums par krietni vien dārgāku cenu.

"Tele2" komercdirektors uzsver, ka šāda prakse nav pieļaujama Eiropas Savienības dalībvalstī, un pauž cerību, ka "šī provinciālā iepirkuma sistēma Latvijā beigsies".

Iepriekš "Tele2" ir norādījis uz nepilnībām "Latvijas Pasts" iepirkumos, kā arī tiesā bija iesniedzis prasību pret IUB, ar kuru apstrīd Finanšu ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu mobilo sakaru pakalpojumu iepirkuma konkursa nolikumā izvirzītās prasības. Šo prasību tiesa gan noraidīja.

Savukārt 2023.gada vasarā uzņēmums vērsās Eiropas Komisijā par Eiropas Savienības tiesību normu neievērošanu mobilo sakaru publisko iepirkumu jomā Latvijā. Pērnā gada decembra nogalē izskanēja, ka Eiropas Komisija ir Iepirkumu uzraudzības birojam pieprasījusi informāciju par publiskajiem mobilo sakaru iepirkumiem Latvijā.

"Tele2" apgrozījums 2022.gadā bija 165,803 miljoni eiro, bet uzņēmuma peļņa – 33,106 miljoni eiro. Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu