VID vadītāja: Starptautisko sankciju kriminālprocesos iesaistītās personas parasti nav Latvijas pilsoņi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.
Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautisko sankciju kontrolē kriminālprocesu skaits ir mērāms simtos, trešdien, 10. janvārī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Prokuratūra ir uzticējusi VID kompetenci par sankciju pārkāpumu izmeklēšanu. "Tas ir simtos mērāmu kriminālprocesu skaits. Pie tam bez iepriekšējas tiesu prakses," uzsvēra Jaunzeme un piebilda, ka parasti kriminālprocesos iesaistītās personas nav Latvijas pilsoņi.

Nodokļu un muitas policijas pārvalde un muita darbojas uz valsts robežas, un šīs VID struktūrvienības ir priekšpostenis tam, lai sankcionētās kravas netiktu ievestas vai izvestas. "Tas nodrošina vēl vienu papildu plūsmu, kas Nodokļu un muitas policijas pārvaldes pienākumos nav aprakstīta. Sankciju pārkāpumi ir papildus visiem tiem Krimināllikumu pantiem, kas ir jāizmeklē," uzsvēra VID vadītāja.

Minētais atspoguļo sarežģītu situāciju, un Jaunzeme uzskata, ka šī būtu tēma, lai to parlamentā izskatītu atsevišķi.

Saeimas komisija šodien iepazinās ar iecerēto reorganizāciju VID, kas paredz atdalīt tiesībsargājošās struktūras - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi.

Kopš kara sākuma ir pieņemtas 11 ES sankciju kārtas Krievijai, un pašlaik galvenais fokuss ir uz līdz šim pieņemto sankciju efektīvu ieviešanu un sankciju apiešanas mazināšanu, kā arī tālāka spiediena izdarīšanu uz Krieviju, aizvadītā gada decembrī norādīja Finanšu ministrija. Kopš Krievijas agresijas sākšanas pret Ukrainu Latvija ir sniegusi nozīmīgu atbalstu Ukrainas valdībai caur starptautiskajām finanšu institūcijām - Pasaules Banku un Eiropas Investīciju banku - 32 miljonu eiro apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu