RSU izstrādājusi vadlīnijas mākslīgā intelekta lietošanai studiju procesā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Pedagoģiskās izaugsmes centrā izstrādāts materiāls docētājiem "Mākslīgais intelekts augstākajā izglītībā", kas pēc augstskolas novērotā ir pirmais šāda veida izdevums Latvijā.

Kā informēja RSU, vadlīniju mērķis ir sniegt praktiskus ieteikumus docētājiem un studējošajiem mākslīgā intelekta izmantošanai, ierobežošanai un lietošanas apguvei studiju procesā. Tajās raksturota pieeja mākslīgā intelekta lietošanai studiju procesā, balstoties izglītības pētnieku paustajās nostādnēs, pasaulē vadošo universitāšu un RSU pedagoģiskajā praksē.

RSU Pedagoģiskās izaugsmes centra direktore Nora Jansone-Ratinika aicina docētājus pārdomāt, kāds mākslīgā intelekta pielietojums būtu atļaujams un veicināms studiju kursos, bet kāda izmantošana būtu ierobežojama. Viņa atzīmēja, ka ierobežojumiem jābūt specifiskiem un saistītiem ar konkrētām situācijām un iemesliem, kas to pamato, lai efektīvi komunicētu studējošajiem. Savukārt gadījumus, kādos mākslīgā intelekta lietošana studiju kursā būtu liegta, būtu jāapsver kā pēdējos.

Vadlīnijās uzsvars likts uz veidiem, kā mākslīgā intelekta risinājumi spēj sniegt mācīšanās individualizācijā, veicinot studējošo iesaistīšanos un kāpinot mācīšanās rezultātus. Tas ietver gan ģeneratīvā intelekta un mācīšanās analītikas risinājumus, gan digitālu mācīšanās asistentu ienākšanu izglītības vidē, pielāgojot studējošo mācīšanās pieredzi, atbilstoši viņu vajadzībām un mācīšanās stilam.

Vadlīnijās arī raksturotas idejas, kā mākslīgā intelekta risinājumi var atbalstīt studiju kursa plānošanu un satura izstrādi, kā docētājs var gūt savam studiju kursam pielāgotas idejas, veicināt studējošo savstarpējo sadarbību, aktīvo mācīšanos, pašregulētas mācīšanās prasmes un citus svarīgus aspektus.

Materiāls izvietots RSU Studiju materiālu repozitorijā un pieejams RSU Pedagoģiskās izaugsmes centra tīmekļa vietnē. Centrs apņēmies sekot līdzi attīstībai mākslīgā intelekta jomā un atbilstoši atjaunot izstrādātās vadlīnijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu