13 gados svars pāri 100 kilogramiem: pēc pandēmijas Latvijā strauji pieaugusi bērnu aptaukošanās

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bernd Jürgens via www.imago-images.de

Pēc pandēmijas Latvijā strauji pieaugušas problēmas ar bērnu svaru, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

"Pirms pandēmijas Latvija bija diezgan stabila liekā svara izplatībā bērnu vecumā, bet pēc pandēmijas, kā jau visur pasaulē, tie dati ir satraucoši un bērnu ar lieko svaru un aptaukošanos skaits pieaug. Un pieaug diezgan strauji, jāsaka. Un tā ir (..) satraucoša tendence tieši meiteņu vidū," pastāstīja BKUS bērnu endokrinoloģe Jurgita Gailīte.

Adeles (vārds mainīts) mamma Jana (vārds mainīts) piekrita pastāstīt par savu 13 gadus veco meitu, kura sver aptuveni simt kilogramus. Skolas pusdienas meita ēd maz, bet pamanās tikt pie našķiem, pērkot tos par kabatas naudu. Jana centusies iekustināt meitu uz kādām fiziskām aktivitātēm, bet nesekmīgi.

Adele atzīst, ka ir grūti saņemties, lai ko mainītu savā uzturā.

Daļa vecāku pamana problēmu un meklē palīdzību. Bet ir arī vecāki, kas bērna lieko svaru neapzinās vai īsti nesaprot, secināts SKDS pētījumā.

Bet vai skolām ir kāda noteikta vispārīga kārtība jeb ceļa karte, kā rīkoties, ja šķiet, ka kāds skolēns acīmredzami zaudē vai būtiski palielina svaru. Veselības ministrijā atzina, ka vienotas kārtības nav un tas ir pašu skolu ziņā.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu