ASV mazpilsētas peripetijas. Nožņaugts zēns, bet vainīgā nav

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gerets Filipss
Gerets Filipss Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

2011. gadā tika nožņaugts 12 gadus vecais Gerets Filipss. Par slepkavību apsūdzēts un tiesāts tika viņa mātes bijušais draugs Orels “Niks” Hilarijs, tomēr, kā parādīts 2019. gada dokumentālajā seriālā, šī lieta bija daudz sarežģītāka, nekā varētu šķist.

2011. gadā nelielu pilsētiņu Ņujorkas štatā satricināja 12 gadus vecā Gereta Filipsa slepkavība. Tā gada 24. oktobrī zēns savas skolas sporta laukumā spēlēja basketbolu, bet pēc tam nolēma ar skrituļdēli doties mājās. Vairākās novērošanas kamerās zēna gaitas arī tika iemūžinātas, neatklājot neko neparastu. Tomēr, kad zēna kaimiņiene, kura dzīvoja tajā pašā dzīvokļu ēkā, vien 15 minūtes pēc tam, kad puika bija pagājis garām ēkas novērošanas kamerām, izdzirdēja no viņa dzīvokļa dīvainas skaņas un pieklauvēja pie durvīm, tās neviens neatvēra. Viņa nekavējoties izsauca policiju. Dzīvoklī izmeklētāji atrada Filipsa līķi. Viņš bija nožņaugts, tomēr slepkavu nekur neredzēja. Neviens arī nebija manījis, ka kāds dzīvokli atstātu.

Šokējošā slepkavība sacēla gaisā pilsētas iedzīvotājus un policiju, tomēr drīz vien tika atrasts viens galvenais aizdomās turamais – Orels “Niks” Hilarijs, kurš bija vienīgais melnādainais pilsētas iedzīvotājs un nogalinātā zēna mātes bijušais puisis.

Lai arī viņš 2014. gadā patiesi tika notiesāts par Filipsa slepkavību, drīz vien pēc ļoti strīdīga atkārtota tiesas procesa viņš tika atzīts par nevainīgu. Šī tiesa uzskatāmi atainota 2019. gada dokumentālajā seriālā “Kurš nogalināja Geretu Filipsu” (Who Killed Garrett Phillips?), kas skatāms LMT Viedtelevīzijā.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Bet kurš tad nogalināja Filipsu? Pagaidām nevienam tas nav īsti skaidrs, tomēr mazās pilsētiņas 16 tūkstošiem iedzīvotāju ir dažas atšķirīgas idejas par to.

Hilarijs nogalināja

Pēc Hilarija attaisnošanas 2016. gadā apsūdzētāji skaidri parādīja, ka joprojām domā, ka neviens cits nav vainīgs, kā vien Hilarijs.

“Es esmu 100% pārliecināts, ka tas bija Niks Hilarijs. Neviens cits vainīgais meklēts netiks. Viņš viens paveica šo noziegumu. Esmu 100% par to pārliecināta,” 2016. gadā izteicās advokāte Mērija Reina.

Divus gadus vēlāk Reinai tika aizturēta jurista licence par iespējamiem pārkāpumiem profesionālajā jomā. Viņa it kā nebija ievērojusi apsūdzētā tiesības.

Kāpēc daudzi bija tik droši, ka to tiešām izdarīja Hilarijs? Apsūdzība bija balstīta uz videonovērošanas kameru ierakstiem, kuros bija redzams, ka Hilarijs, kurš bija futbola treneris skolā, kurā mācījās Filipss, atstāja skolu uzreiz pēc tam, kad Filipss ar savu skrituļdēli. Pēc stāvvietas atstāšanas Hilarijs pagriezās pa kreisi, nevis pa labi, kas būtu īsākais ceļš uz mājām. Tika nospriests, ka viņš izsekoja bērnu.

Izmeklētāji arī norādīja, ka Hilarijam uz potītes bija neliels ievainojums, kas varēja rasties, viņam lecot ārā pa Filipsa dzīvokļa logu.

Kāds varēja būt viņa motīvs? Izmeklētāji domāja, ka Hilarijs vainojis puiku pie tā, ka izjuka viņa attiecības ar Tendiju Sairusu. Vēlāk izmeklētājiem viņa pati atzina, ka Hilariju pametusi, juzdama, ka viņš nepatīk viņas dēliem. Hilarijs arī bija zaudējis darbu kā futbola treneris un viņa reputācija mazajā pilsētā bija pamatīgi iedragāta.

Kāds cits bērns nogalināja

Baumoja, ka pirms savas nāves Filipss bijis kopā ar citiem bērniem, ar kuriem, iespējams, ālējies, varbūt spēlējis dažu bērnu vidū izplatīto “spēli”, kurā kāds tiek žņaugts, līdz zaudē samaņu.

Kaimiņiene Šenona Harisa arī stāstīja, ka Filipss nesaticis ar citiem bērniem, tāpēc vēlāk klīda runas, ka Filipsu nogalinājuši viņi. Tiesa, šīs runas netika uztvertas pārāk nopietni.

Šerifa vietnieks nogalināja

Šerifa vietnieks Džons Džounss arī satikās ar Tendiju Sairusu, turklāt kādu brīdi arī tad, kad viņa vēl tikās ar Hilariju. Dienā, kad Filipss tika atrasts miris, viņš zvanīja policijai, lai iegūtu vairāk informācijas par nāves apstākļiem, un tajā naktī palika kopā ar Sairusu, kā arī turēja viņas roku policijas iztaujāšanā.

Izmeklētāju intervijā ar kādu Gregoriju Braunu viņš atklāja, ka 15 minūtes pirms Filipss iegāja savās mājās, tur manīts arī Džounss. Brauns ar Džounsu kādreiz bija kopā spēlējuši futbolu, jo arī viņš bija futbola treneris tajā pašā skolā. Tiesa, intervijas brīdī Brauns atradās cietumā.

Novērošanas kameru ierakstos patiesi redzams, kā Džounss slepkavības dienā piebrauc pie nama, kurā dzīvoja Filipss. Zināms, ka Sairusa arī reiz iesūdzēja Džounsu tiesā par to, ka viņš viņu grūstījis un izmantojis savu dienesta stāvokli, lai iebiedētu viņu un viņas bērnus. Tiesā gan viņa atklāja, ka to viņai darīt licis Hilarijs.

Vēlāk tiesā gan tika minēts, ka slepkavības brīdī Džounss ir manīts pastaigājamies ar suni. Turklāt zem Filipsa nagiem atrastie DNS paraugi nesakrita ar Džounsa DNS.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu