Netanjahu noraida "Hamās" nosacījumus ķīlnieku atbrīvošanai

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien noraidīja teroristu organizācijas "Hamās" piedāvātos nosacījumus 7.oktobrī sagrābto ķīlnieku atbrīvošanai un kara izbeigšanai Gazas joslā, jo tie paredzētu pilnīgu Izraēlas spēku atvilkšanu no Gazas joslas un "Hamās" palikšanu pie varas, vēsta aģentūra "Reuters".

"Apmaiņā pret mūsu ķīlnieku atbrīvošanu "Hamās" pieprasa kara izbeigšanu, mūsu spēku atvilkšanu no Gazas joslas un visu slepkavu un izvarotāju atbrīvošanu [no ieslodzījuma]. Kā arī "Hamās" neaizskaršanu," paziņoja Netanjahu. "Es noraidu nosacījumus, kas paredz vienkārši padoties "Hamās" briesmoņiem."

Novembrī ar ASV, Kataras un Ēģiptes palīdzību tika panākta vienošanās, saskaņā ar kuru vairāk nekā 100 no apmēram 240 "Hamās" 7.oktobrī sagrābtajiem ķīlniekiem tika apmainīti pret 240 palestīniešu atbrīvošanu no Izraēlas cietumiem.

Gūstekņu ģimenes pieprasa atlikušo 136 "Hamās" gūstā esošo tuvinieku atbrīvošanu. Organizācija "Gūstekņu un bezvēsts pazudušo ģimeņu forums" Netanjahu adresētā paziņojumā pieprasījušas "skaidri pateikt, ka mēs nepametīsim novārtā civiliedzīvotājus, karavīrus un pārējos citus oktobrī nolaupītos".

"Ja premjerministrs izlemj upurēt gūstekņus, viņam vajadzētu izrādīt līderību un godīgi darīt šo pozīciju zināmu Izraēlas sabiedrībai," uzsvērts paziņojumā.

Pagājušonedēļ ķīlnieku tuvinieki protestēja pie Netanjahu mājas.

Kā norāda "Reuters", Netanjahu šķiet ieņēmis stingrāku pozīciju pret divu valstu risinājumu nekā līdz šim. ASV prezidents Džo Baidens piektdien ar Netanjahu apsprieda iespējamu neatkarīgas palestīniešu valsts izveidi, un viena no iespējām varētu būt nemilitarizētas valdības iecelšana. 

Taču svētdien Netanjahu paziņoja, ka uzstās uz "pilnīgu Izraēlas drošības kontroli pār visām teritorijām uz rietumiem no Jordānas  upes". Netanjahu norādīja, ka esot stingri pretojies "starptautiskajam un iekšpolitiskajam spiedienam" mainīt šo pozīciju.

"Mans uzstājīgums gadiem ilgi neļāva izveidot palestīniešu valsti, kura būtu radījusi eksistenciālu apdraudējumu Izraēlai," viņš teica.

7.oktobrī palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" uzbruka Izraēlai, noslepkavojot aptuveni 1200 cilvēkus, no kuriem vairums bija civiliedzīvotāji. Aptuveni 240 cilvēkus "Hamās" nolaupīja un aizveda uz Gazas joslu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu