Foto Vācijā notiek plaši protesti pret galēji labējo politiku (2)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Kopš piektdienas Vācijas pilsētās katru dienu notikuši protesti pret galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), kuros saskaņā ar rīkotāju sniegto informāciju piedalījušies ap 1,4 miljoniem cilvēku, ziņo raidorganizācija DW.

Plaši protesti notika Berlīnē, Ķelnē un Minhenē, kā arī citviet – kopumā aptuveni 100 dažādās vietās.

Protestus izsauca pētnieciskās žurnālistikas centra "Correctiv" materiāls, ka AfD pārstāvji novembrī Potsdamā tikušies ar ekstrēmistiem, lai apspriestu imigrantu un "neasimilēto pilsoņu" izraidīšanu no valsts. Klāt esot bijuši arī Vācijas Kristīgo demokrātu apvienības (CDU) pārstāvji.

Foto: dpa/scanpix

Vācijas kanclers, sociāldemokrāts Olafs Šolcs pievienojās vienai no demonstrācijām. Viņš sacīja, ka jebkādi plāni izraidīt imigrantus un pilsoņus esot "uzbrukums demokrātijai un līdz ar to mums visiem".

AfD apstiprināja, ka tās pārstāvji esot piedalījušies pasākumā, taču uzstāja, ka partijas priekšlikumi neesot tikuši attiecināti uz naturalizācijas procesu izgājušiem Vācijas pilsoņiem. Ierosinājumu, kas attiecināts uz "neasimilētiem pilsoņiem" esot izteicis austriešu galēji labējais ekstrēmists Martins Sellers, kurš nav AfD loceklis. Selleram liegta ieceļošana Lielbritānijā un ASV.

Foto: Reuters/ScanPix

Berlīnē apmēram 100 000 cilvēku sapulcējās pie Reihstāga (parlamenta) ēkas.

Svētdien pārmērīgi lielā dalībnieku skaita dēļ tika atcelta demonstrācija Minhenē. Policija lēsa, ka uz to bija sanākuši ap 80 000 cilvēku, kamēr rīkotāji norādīja, ka bijis ap 200 000 dalībnieku.

Atcelta tika arī piektdien plānotā demonstrācija Hamburgā, uz kuru ieradās vairāk cilvēku nekā plānots. Policija norādīja, ka bija sanākuši apmēram 50 000 cilvēku, savukārt rīkotāju norādītais skaitlis bija 80 000, jo demonstrācija tika atcelta, pirms daļa dalībnieku vēl bija sasnieguši tās plānoto norises vietu.

Savukārt Ķelnē saskaņā ar policijas aplēsēm demonstrācijā izgāja ap 10 000 cilvēku. Sestdien Frankfurtē notikusī demonstrācija demokrātijas aizstāvībai pulcēja aptuveni 35 000 cilvēku. 

Demonstrācijas noritēja mierīgi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu