Radio Krievijā sankciju dēļ palicis bez kabeļiem un aprīkojuma (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Krievijas radio organizācijas izjūt grūtības ar kabeļu un radio signāla pārraidīšanai nepieciešamā aprīkojuma iepirkšanu, liecina Radioapraides sadarbības fonda “Krievijas radio akadēmija” un Digitālās attīstības ministrijas kopīgais ziņojums.

Tajā teikts, ka “tā kā pašmāju ražotāji nespēj nodrošināt augstas kvalitātes koaksiālos kabeļus, kā arī šī produkcija ir stipri atkarīga no sankciju ierobežojumiem, bet cena ir piesaistīta ārvalstu valūtām”.

Koaksiālos kabeļus Krievija pēc kara sākuma Ukrainā iepērk Ķīnā.

“Ja iepriekš prognozes par piegādēm bija apmēram mēneša – pusotra jautājums, tad tagad jārunā par sešiem mēnešiem. Un arī tad var gadīties, ka piegāde var nenotikt, un tad piegādātājiem būs jāizsludina ārkārtas situācija,” sacīja “Gazprom-media Radio” ģenerāldirektora vietnieks Grigorijs Mihailovs.

Tāpat, pēc viņa teiktā, grūtības ir ar FM procesoriem un fīderiem – ierīcēm, kas palīdz radio signālu nogādāt no antenas līdz radio aparātam un otrādi. Krievijā šādas lietas netiek ražotas.

Tādēļ “Gazprom-media Radio” pasūta aprīkojumu caur starpniekiem, kuri veic iepirkumus Ķīnā, bet “šeit jārunā par shēmām, kādēļ piegādes termiņi kļūst arvien garāki,” norāda Mihailovs. Loģistikas sarežģītības dēļ aprīkojuma izmaksas pieaugušas par pusotru-divām reizēm.

Radio raidīšanas aprīkojuma piegādes kļuva ierobežotas ASV sankciju dēļ. Tās tika noteiktas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, jo radio aprīkojums tiek uzskatīts par ļoti nozīmīgu daļu no aizsardzības rūpniecības nozari.

Pēc viņa teiktā, Krievijā esošie radio tehnikas ražotāji nespēj pilnībā nosegt pieprasījumu. Radio stacijas nevar izmantot parastos kabeļus ar diviem vadiem, jo tie ievērojami samazina signāla kvalitāti, bet savas tehnoloģijas izstrādei būs nepieciešami no diviem līdz pieciem gadiem. Šajā situācijā efektīvāks variants ir veidot kopīgu uzņēmumu ar piegādātāju no Ķīnas, taču Ķīnas ražotāji šādos projektos iesaistās ļoti reti un nelabprāt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu