Nauda nav vienīgais iemesls jeb Kima motīvi pārdot raķetes Putinam (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins vērsies pie Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ar lūgumu sniegt Krievijas armijai palīdzību – mazā darbības rādiusa ballistiskās raķetes un vairāk nekā vienu miljonu artilērijas lādiņu, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Pēc ”Bloomberg” informācijas, Ukrainas Bruņoto spēku rīcībā esošā pretgaisa aizsardzības sistēma “Patriot” joprojām ir ļoti efektīva pret Krievijas raķetēm.

“Sistēmai ”Patriot” ir jābūt spējīgai pārtvert Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes,” norādījis Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra zinātniskais darbinieks Šaans Šeihs.

Janvāra sākumā Baltais nams paziņoja par vismaz diviem gadījumiem, kad Ukrainas teritorija apšaudīta ar Ziemeļkorejas raķetēm. Viens no lādiņiem nokritis Zaporižjā, bet otras raķetes mērķis bija Harkiva. Eksperti gan ir skeptiski par Ziemeļkorejas raķešu iespējām mainīt kara gaitu, jo “okupanti ir labi zināmi ar Phenjanas brālīgo palīdzību un nenoliedz, ka Ziemeļkorejas raķetes ļoti bieži mērķi nemaz nesasniedz”.

Eksperti norāda, ka kopš 2019. gada Kima armijnieki ir izmēģinājuši vairāk nekā 120 savas raķetes, un pašlaik to krājumi varētu būt mērāmi tūkstošos. Vienas raķetes vērtība varētu būt ap pieciem miljoniem dolāru. Tieši tādēļ ieroču pārdošana Ziemeļkorejai ir viens no nozīmīgākajiem ienākumu avotiem, kas ir akūti nepieciešams sankciju apliktajai Ziemeļkorejas ekonomikai.

Pagaidām gan nav zināms, vai Kremlis iegūs pieprasīto palīdzību, tomēr Krievijas karš pret Ukrainu Ziemeļkorejai ir kā iespēja pārbaudīt savas raķetes reālos karadarbības apstākļos. Komerciālie apsvērumi ir tikai viens no iemesliem, kādēļ Kims ir piekritis piegādāt raķetes Krievijai – viņu interesē jebkāda informācija, uz ko reāli ir spējīgs viņa vadītās valsts ražotais bruņojums, kas Kima režīmam var palīdzēt uzlabot nākotnes iestrādnes un potenciālo uzbrukumu stratēģiju.

Paralēli tam, Kims cenšas vēl vairāk modernizēt savu arsenālu, viņa režīmam sākot 2024. gadu ar jauna tipa kaujas galviņu izmēģinājumu. Šīs kaujas galviņas, pēc Kima teiktā, paredzētas vidējā darbības rādiusa raķetēm, un tās paredzētas triecieniem pret Japānas militārajām bāzēm, kā arī pret ASV bāzi Guamā.

Līdzīgi kā Ukrainā, arī Dienvidkorejas un Japānas pretgaisa aizsardzības sistēmas galvenais elements ir sistēmas “Patriot”. Tā ir aprīkota ar spēcīgu radaru, kas ir spējīgs izsekot līdz 100 mērķiem, tostarp, spārnotajām un ballistiskajām raķetēm un lidmašīnām.

Pastāv bažas, ka Ziemeļkorejas raķešu piegādes radīs “Patriot” raķešu rezervju sarukumu. Janvārī NATO dalībvalstis apņēmās palielināt raķešu ražošanas apjomus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu