Zemkopības ministrs: Rupjiem medību pārkāpumiem jāpiemēro daudz bargāk sodi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrs Armands Krauze.
Zemkopības ministrs Armands Krauze. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rupjiem medību pārkāpumiem ir jāpiemēro daudz bargāk sodi, sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS), komentējot medniekiem piespriesto sodu par šaušanu uz briežiem no braucošas automašīnas.

"Šobrīd ir noteikts maksimālais likumdošanā paredzētais sods, taču šādiem rupjiem pārkāpumiem sodam ir jābūt daudz bargākam un lielākam. Es uzdošu steidzami izstrādāt grozījumus attiecīgos normatīvos dokumentos, paredzot būtiski lielāku sodu šādiem rupjiem pārkāpumiem," sacīja Krauze.

Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Ilmārs Dūrītis norādīja, ka sodiem par pārkāpumiem, kas var potenciāli ievainot vai pat nogalināt cilvēku, ir jābūt bargiem."Šis gadījums parāda, ka likumā noteiktie soda apmēri par tik rupju medību noteikumu pārkāpšanu ir simboliski, nenozīmīgi un no jauniem pārkāpumiem neatturoši," sacīja Dūrītis.

Vienlaikus viņš pauda neizpratni, kāpēc par šādu nepieņemamu un neatļautu medību ieroča lietošanu nav paredzēta ieroča konfiskācija, ieroča glabāšanas atļaujas anulēšana un citi pasākumi, lai novērstu turpmākus pārkāpumus ar potenciāli bīstamām sekām.

Savukārt Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis skaidroja, ka Valsts Meža dienesta (VMD) piespriestais administratīvais sods ir tikai daļa no procesa. Valsts policija (VP) joprojām izmeklē pārkāpumu kriminālprocesa ietvaros.

Viņš uzsvēra, ka VMD savu darbu izdarīja un piemēroja sodus atbilstoši dienesta kompetencei un konstatētajiem pārkāpumiem. Dienests, izvērtējot pierādījumus, pieņēma lēmumu par medību vadītāja un transportā esošo mednieku atbildību situācijā.

Taujāts par sodu samērīgumu, Baumanis uzsvēra, ka spriest ir pāragri. Jāgaida VP rezultāts. Ja VP rezultāts būs neatbilstošs, tad varēs runāt par nesamērīgiem sodiem.

Jau ziņots, ka pērn decembrī sociālajos tīklos izplatījās aculiecinieku videomateriāls, kur kāda persona Saldus novada Jaunlutriņu pagastā uz autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus no braucošas automašīnas šauj uz meža dzīvniekiem.

VMD par nelikumīgajam medībām piesprieda Medību likumā noteikto maksimālo sodu, tostarp medību dalībniekam, kurš šāva no braucošās automašīnas pa staltbriežiem, piemērots naudas sods 250 eiro apmērā, kā arī noteikts medību tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu.

Par noteikto pienākumu nepildīšanu pie administratīvās atbildības ir saukts arī dzinējmedību vadītājs, kuram piemērots naudas sods 250 eiro apmērā un uz diviem gadiem atņemtas tiesības vadīt medības.

Savukārt trim personām, kuras dzinējmedībās bija reģistrētas kā dzinēji un pārkāpuma brīdī atradās automašīnā, piemērots 150 eiro naudas sods katrai.

Policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par aizliegtu vispārbīstamu līdzekļu, metožu, rīku vai paņēmienu izmantošanu medībās. Saskaņā ar Krimināllikumu par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Notikušais pievērsa arī Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzmanību, kurš tviterī norādīja, ka šāda "mežonība ir pelnījusi visbargāko likumā paredzēto sodu".

VMD ir Zemkopības ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt meža un meža nozares ilgtspēju. VMD uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, ugunsdrošību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, piedalās meža nozares politikas veidošanā un ieviešanā, īsteno meža ugunsdzēsību, uzrauga, kā noteiktās prasības ievēro tirgus dalībnieki, kas laiž tirgū kokmateriālus un koka izstrādājumus, kā arī tirgotāji un pārraudzības organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu