''Hamās'' nosauc prasību ķīlnieku atbrīvošanai; sarunās iesaistās arī CIP direktors

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" ceturtdien pieprasīja Izraēlas armijas izvešanu no Gazas joslas, pirms tiktu panākta jauna vienošanās par ķīlnieku atbrīvošanu.

"Hamās" preses sekretārs Gazi Hamads arī paziņoja Vācijas ziņu aģentūrai DPA, ka sarunās ar Kataras, Ēģiptes un ASV starpniecību pēdējā laikā ir bijis maz progresa.

"Hamās" avoti Beirūtā sacīja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir noraidījis pamieru kā pirmo soli.

Savukārt ''Hamās'' ir noraidījis Izraēlas priekšlikumu "Hamās" vadībai atstāt Gazas joslu sarunās panākta risinājuma ietvaros.

Vairāki mediji pēdējā laikā ir ziņojuši par cerībām uz jaunu vienošanos par ķīlnieku atbrīvošanu apmaiņā pret palestīniešu cietumniekiem un ilgāku pamieru.

Sarunās iesaistīsies arī CIP direktors

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss dosies uz Eiropu, lai sarunās ar saviem Izraēlas un Ēģiptes kolēģiem un Kataras premjerministru apspriestu iespējamu pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu karā starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu "Hamās", ceturtdien ziņoja ASV mediji.

Bērnss dosies šajā braucienā tuvāko dienu laikā, ziņoja "The Washington Post" un "Axios", kas tomēr neminēja šo sarunu vietu.

CIP un Baltais nams atteicās apstiprināt ziņu par Bērnsa braucienu, bet Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs atgādināja, ka Bērnss jau bija piedalījies sarunās par iepriekšējo ķīlnieku vienošanos novembra beigās.

Ķīlnieku un cietumnieku apmaiņa novembra beigās notika nedēļu ilga pamiera laikā, kad "Hamās" atbrīvoja apmēram 100 ķīlniekus apmaiņā pret 240 palestīniešu cietumniekiem no Izraēlas cietumiem.

Katara, Ēģipte un ASV mēģina vienoties par jaunu pamieru, un ASV prezidenta Džo Baidena sūtnis Tuvajos Austrumos Brets Makgērks jau ir ieradies reģionā uz sarunām.

"Axios" ziņoja, ka Izraēla ir piedāvājusi "Hamās" divu mēnešu ilgu karadarbības pauzi Gazas joslā apmaiņā pret vidu ķīlnieku atbrīvošanu.

Izraēlas varas iestādes uzskata, ka Gazas joslā vēl atrodas 132 ķīlnieki, no kuriem 28 jau ir miruši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu