Naftas kompānijas izgāzušas ambiciozu diktatora Putina plānu (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas diktatora Vladimira Putina plāns, kas pieprasīja “visīsākajā laikā atteikties no naftas un gāzes ieguvei nepieciešamā importa aprīkojuma” ir piedzīvojis fiasko.

No 2025. gada, kā pavēlēja Putins, Krievijai nepieciešams mazināt atkarību no ārvalstu tehnikas piegādātājiem. Tomēr šis termiņš nu pārcelts uz 2030. gadu. Kā vēsta “Vedomosti”, jauno termiņu noteikusi Krievijas Ekonomikas ministrija, kā arī Rūpniecības un tirdzniecības ministrija, sadarbībā ar naftas kompānijām.

2022. gada rudenī Putins paziņoja, ka līdz 2025. gadam Krievijas ražojuma aprīkojumam naftas un gāzes nozarē jāsasniedz 80%. Tomēr realitātē šajās nozarēs joprojām ir lielas problēmas ar atkarību no Rietumvalstu ražojumiem, tāpat arī Krievija pati nespēj saražot pietiekami daudz aprīkojuma, lai izpildītu šo Putina plānu.

Pēc konsultāciju aģentūras “Yakov i partneri”, vairāk nekā puse iekārtu ir paredzēta hidrauliskajai sašķelšanai - tehnoloģijai, kas ļauj palielināt urbumu reģenerāciju, kā arī iegūt grūti iegūstamo naftu. Sīs iekārtas tiek piegādātas no “nedraudzīgajām” valstīm. Savukārt atsevišķās pozīcijās, piemēram, rotoru vadības sistēmās, ir totāla atkarība no importa.

Kā liecina ministriju un naftas kompāniju sniegtā informācija, sasniegt 80% importa aizstāšanu nākamajā gadā nav reāli. Tieši tāpēc plāna sasniegšanai nepieciešami vēl pieci gadi – līdz 2030. gadam, kad noslēgsies Putina piektais valdīšanas termiņš.

Ņemot vērā dokumentu, no federālā budžeta aprīkojuma izstrādei tiks piešķirti 2,5 miljardi rubļu (25,9 miljoni eiro), bet vēl 17,3 miljardi rubļu (179 miljoni eiro) būs finansējums no citiem avotiem.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma no Krievijas aizgāja vadošie Rietumu naftas ieguves uzņēumi - “Halliburton”, “Schlumberger” un “Baker Hughes”, kas Krievijai palīdzēja veiksmīgi atjaunot naftas ieguvi pēc PSRS sabrukuma laikiem.

2016.-17. gados Krievijas naftas ražošanas apjoms sasniedza rekordu – 11 miljonus barelu naftas dienā, kas bija divreiz vairāk nekā deviņdesmitajos. Pandēmijas krīzes laikā Krievijas naftas ieguves apjomi tika samazināti līdz 8,8 miljoniem barelu naftas diennaktī, taču pie iepriekšējā ieguves apjoma tā arī neizdevās atgriezties. 2023. gadā Krievija ieguva 527 miljonus tonnu naftas, kas bija vidēji 10,5 miljoni barelu naftas diennaktī.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu