Tieslietu padome atbalsta Mārtiņa Mita kandidatūru ST tiesneša amatam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu.
Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieslietu padome piektdien atbalstīja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša Mārtiņa Mita kandidatūru Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam, informēja padomē.

Mits ir ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu ar specializāciju Starptautiskajās publiskajās tiesībās Lundas Universitātē Zviedrijā. Kopš 2015.gada viņš ir ECT tiesnesis.

Mitu ST tiesneša amatam ir izvirzījuši Saeimas deputāti, un, pamatojoties uz ST tiesas likumu, Saeimas prezidijam par ST tiesneša kandidātu ir jāinformē Tieslietu padome, uzaicinot to sniegt savu viedokli.

Tieslietu padome piektdien arī Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā uz pieciem gadiem iecēla Rīgas rajona tiesas tiesnesi Santu Bernhardi, bet Latgales rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā - Latgales rajona tiesas tiesnesi Ivaru Dzindzuku.

Mits ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo 2024.gada 19.februārī pilnvaras izbeigsies ST tiesnesim Gunāram Kusiņam, kuru Saeima amatā apstiprināja 2014.gadā.

ST ir septiņi tiesneši, kurus amatā apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no visu Latvijas tiesnešu vidus.

ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu