Video "Naturāla zagšana un kauna traips!" Militārā policija izmeklē krāpšanu pārtikas piegādē Ādažu militārajai bāzei (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ādažu poligons. Ilustratīvs attēls.
Ādažu poligons. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirms gada lielu ažiotāžu izraisīja Aizsardzības ministrijas konkurss par armijas apgādi ar pārtiku. Uzvarējušajai firmai piecus gadus bija jānodrošina Nacionālie bruņotie spēki ar pārtiku, jāizveido jauna e-platforma jeb digitālais veikals, piesaistot vairāk vietējo ražotāju; jāveido rezerves un jāapgādā armija kara gadījumā, vēsta raidījums "Nekā personīga". 

Līgumu par negaidīti lielu summu - 220 miljoniem eiro - noslēdza ar nelielo Rojas ēdināšanas uzņēmumu “Zītari LZ”, un pēkšņi izrādījās, ka tik liela summa nav bijusi paredzēta nevienā ministrijas iepirkumu plānā un konkursa rīkotāji apgājuši drošības prasības. Skandālu pastiprināja arī firmas līdzīpašnieka ziedojumi tā laika ministrijas politiskās vadības partijai.

Līgumu ar Rojas firmu gadu mijā izbeidza. Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka zaudējumi valstij netika nodarīti.

Paralēli šiem notikumiem bez plašas publicitātes pagājušajā pavasarī sākta kriminālizmeklēšana saistībā ar krāpšanu pārtikas piegādē Ādažu armijas bāzei

- vēl pirms 220 miljonu konkursa.

Aizdomas krīt uz NBS pasūtījumos daudz pieredzējušo kompāniju SIA “Lanekss”. Krāpšana nebūtu bijusi iespējama bez atbalsta bruņotajos spēkos.

Militārā policija atklājusi apjomīgu shēmu pārtikas apgādē Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Negodīgajās darbībās bijis iesaistīts ne tikai komersants.

Ādažu militārajā bāzei dienā piegādā aptuveni pustonnu gaļas produktu. Iespaidīgie apjomi iepretim nepietiekamajai kontrolei kļuva par vilinājumu negodprātīgām darbībām. NBS Nodrošinājuma pavēlniecības 3. (trešā) reģionālā nodrošinājuma centra pārstāve tobrīd pati pasūtīja un pati arī pieņēma “Lanekss” piegādātos pārtikas produktus. Pavadzīmēs tika ierakstīta nepatiesa informācija, uzrādīti daudz lielāki apjomi nekā patiesībā.

Pēc “Nekā personīga” rīcībā esošās informācijas, tādējādi bruņotajiem spēkiem varētu būt nodarīti aptuveni 100 tūkstošu eiro lieli zaudējumi.

Militārā policija kriminālprocesu sākusi (pēc 177.panta (3.daļas)) par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

NBS pārstāvi tur aizdomās arī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. (Krimināllikuma 341.pants (pirmā daļa)

Leonīds Kalniņš, Nacionālo bruņoto spēku komandieris, norāda: "Šai ziņā es tomēr uzskatītu, ka tas ir atsevišķs gadījums.

Un saistīts ar personas (NBS personas) rakstura īpašībām. Bet mēs arī izdarījām secinājumus.

Mēs palielinājām kontroles mehānisma efektivitāti. Ieviešot papildu štata vietu un speciālas instrukcijas, kādā veidā pārtika nonāk līdz karavīram, līdz ēšanai. Tas lieku reizi parāda, ka mums visu laiku ir jāpilnveidojas." Viņš arī uzsver, ka notikušais ir kauna traips un zagšana.

Militārās policijas izmeklēšanā aizdomās tiek turētas trīs personas. Ar NBS Nodrošinājuma pavēlniecības pārstāvi darba tiesiskās attiecības pārtrauktas jau pagājušajā gadā. Uzraugošā iestāde - prokuratūra - atteicās sniegt komentārus par izmeklēšanas gaitu.

Arī “Lanekss” nepiekrita intervijai.

Pēc līguma laušanas ar “Zītari LZ” un neveiksmīgajiem mēģinājumiem pārtikas apgādi aizsardzības sektorā centralizēt, šobrīd notiek jauns iepirkums. Pieteikušies 18 pretendenti, to vidū arī SIA “Lanekss”. Patlaban notiek piedāvājumu vērtēšana. Konkursam jānoslēdzas februārī.

Ja iepirkums notiktu pēc aizsardzības jomai speciāli paredzēta likuma, tad par pretendentiem būtu jāveic drošības dienesta pārbaude. Atzinumu par kandidātiem sniedz Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Ja tas saskata draudus nacionālajai drošībai, kandidātu izslēdz no iepirkuma.

Tomēr konkurss organizēts pēc publisko iepirkumu procedūras, jo pārtikas NBS paredzēta ikdienas, ne krīzes vai kara situācijai.

Aizsardzības ministrs ir informēts par Militārās policijas sākto kriminālizmeklēšanu, bet jaunajā iepirkumā viņš nevarot iejaukties.

SIA “Lanekss” pamatkapitāls ir neliels - nepilni trīs tūkstoši eiro. Kompānija pieder Ņinai Siliņai, kura ir arī vienīgā valdes locekle. Firmai ir vairāku miljonu apgrozījums. Lielu daļu pasūtījumu nodrošina tieši Nacionālie bruņotie spēki.

Aizsardzības ministrijas sniegtā informācija liecina, ka piecos gados bruņotie spēki no “Lanekss” iepirkuši pārtiku par vairāk nekā 7 miljoniem eiro. Un tas bijis otrs lielākais komersants, no kā armija iegādājās pārtiku.

“Lanekss“ uzvar arī daudzos citos valsts un pašvaldību iepirkumos. Tajā skaitā slimnīcās, valsts sociālās aprūpes centros, skolās un bērnudārzos.

Pārtikas un veterinārais dienests, kas pārbauda piegādāto produktu atbilstību zaļā iepirkuma nosacījumiem, pērn atklājis “Lanekss” darbībā pārkāpumus - produkti nav atbilduši līgumam un norādīta maldinoša informācija par produkta izcelsmi.

“Lanekss” uzvarējis arī atklātā konkursā par tiesībām piegādāt pārtiku EIS sistēmas dalībniekiem. Latvijas Televīzija nesen ziņoja, ka caur EIS tai piegādāta Sanktpēterburgā ražota tēja, kas izgatavota jau pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Uzņēmums, kas preci piegādājis, bijis SIA “Lanekss”.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu