Ar viltus īsziņu, izliekoties par “Latvijas pastu”, liepājniecei izkrāpti vairāk nekā tūkstoš eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mobilais telefons. Ilustratīvs attēls
Mobilais telefons. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Ar viltus īsziņu liepājniecei izkrāpti vairāk nekā 1000 eiro, informēja Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova.

Vakar Valsts policijā saņemts iesniegums no kādas liepājnieces, kura saņēma mobilajā telefonā īsziņu no nezināma tālruņa numura, kurā norādīts, ka viņai ir pienākusi paciņa, bet šo paciņu nevarot piegādāt, jo trūkst adreses informācijas, un, lai šo adresi apstiprinātu, jāuzspiež uz norādītās saites.

Sieviete saiti atvērusi, kur bija redzama mājaslapa, kas vizuāli atgādina "Latvijas pasta" mājaslapu. Sieviete ievadīja prasīto informāciju - vārdu, uzvārdu, savas bankas kartes datus un vēlāk, tajā pašā dienā konstatēja, ka ar viņas kontu veiktas krāpnieciskas darbības. Noskaidrots, ka veikti seši dažādi pirkumi, radot kopējos materiālos zaudējumus vairāk nekā 1000 eiro apmērā. Valsts policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana.

Šeršņova uzsver, ka šajās dienās iedzīvotāji saņem šādas īsziņas it kā no "Latvijas pasta", taču, apzinoties, ka īsziņa izskatās aizdomīga, viņi sazinās ar "Latvijas pastu", vaicājot, vai viņi šo īsziņu ir sūtījuši. "Latvijas pasts" gan iedzīvotājiem atbildē norāda, gan arī publiski savā mājaslapā izlika paziņojumu, ka nekad ar SMS vai e-pasta ziņu starpniecību neprasa klientiem ievadīt bankas konta vai maksājumu kartes datus, kā arī apstiprināt darbības ar Smart-ID/kodu kalkulatora kodu.

Valsts policija atkārtoti brīdina iedzīvotājus par krāpniekiem, kuri, nosūtot īsziņas, aicina iedzīvotājus atjaunot informāciju par pasta sūtījumiem. Atverot norādītās saites un krāpnieciskajās lapās ievadot internetbankas datus, iedzīvotājiem tiek izkrāpta nauda.

Jau iepriekš ziņots, ka krāpnieki mēdz nosūtīt īsziņas arī valsts iestāžu, piemēram, policijas un tiesas vārdā un līdzīgā veidā izvilināt pieejas datus iedzīvotāju bankas kontiem.

Valsts policija aicina nevērt vaļā šādām īsziņām pievienotās aizdomīgās saites, kas nesakrīt ar iestāžu oriģinālajām adresēm un neievadīt apšaubāmās vietnēs savus internetbankas un personas datus, kā arī neapstiprināt maksājumus, ja nav pārliecības par tiem, atgādina policijas pārstāve.

Gadījumā, ja no konta ir izkrāpta nauda vai veikti pārskaitījumi no svešiem kontiem, par to pēc iespējas ātrāk jāpaziņo savai bankai un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī vai jāsūta iesniegums elektroniski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu